tisdag 10 februari 2009

Hur fasiken skriver man en synopsis?


I förra vecka bad ett förlag mig att maila över synopsis till de två kommande böckerna i serien om Fredrika Storm.

Naturligtvis ledde detta till en del funderingar kring hur en synopsis ska se ut.

Piratförlagets hemsida beskriver Helene Tursten (som bl.a. skrivit om Irene Huss) hur en bra synopsis ska se ut. Tyvärr gör inte reportaget mig något klokare. Helene berättar att alla författare skriver olika typer av synopsis, vissa är otroligt långa och detaljerade och andra föreställer mer en snabböversikt.

En synopsis jag skriver är ca. 2-4 sidor lång och innehåller en beskrivning av historiens kärna samt information om vad som kommer hända med karaktärerna. Min senaste synopsis hade rubrikerna "huvudhandling", "parallellhandling" och "privatliv". Jag drömmer dock om att en dag ha ett eget arbetsrum där jag kan rita en tidslinje längs väggen och sedan sätta upp post-its med allt som kommer att hända i den bok jag skriver på.

Innan man börjar skriva måste man absolut ha en "ryggrad". Det måste finnas något typ av mål med berättelsen, en strävan mot något. Jag föredrar dock att inte allt är förutbestämt. Precis som Helene tycker jag att historien får mer liv om den skapas under processens gång (sorry om jag låter pretto, det är inte meningen).

En annan bra fråga är hur mycket man ska avslöja i en synopsis. Bör man t.ex. berätta vem mördaren är i ett kriminaldrama? Jag har valt att inte göra det. Grundhistorien finns ju redan i mitt huvud så jag tycker inte att den typen av detaljer behöver skrivas ned.

Hur gör ni? Skriver ni synopsis? Vad har ni i så fall med där? Hur mycket vet ni om berättelsen när ni börjar skriva?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Oj, jag vet nästan ingenting om berättelsen när jag börjar skriva. Självklart vet jag vem som blir mördad, vem mördaren är och vad motivet är. Sen har jag en minst sagt grov historia i huvudet samt vissa scener som jag inte har en aning om när de ska komma in i historien.
Om jag skulle skriva ner ett synopsis innan skulle det bli max en halv A4-sida.
Jag tycker att det är blir mycket mer spännande att skriva då!

/Karina

www.malinrocaahlgren.com sa...

Jag gjorde inte det innan jag började boken. Men sen fick jag profs råd om att göra det, så jag gjorde det (på samma bok) och såg saker jag inte innan tänkt på, tex att jag tog bort en hel scen för den förde inte historien framåt, den var ingen byggsten i utvecklingen. Om du vill kan jag maila dig hur jag gjorde? :)

www.malinrocaahlgren.com sa...

Alltså de råden jag fick var från etablerade författare)nousi

Hexmaster sa...

Begriper inte för ett ögonblick hur man ens kan komma på tanken att börja skriva en berättelse, i synnerhet en deckare, utan att ha koll på helheten. Improvisera en bok? - OK, som övning kan det säkert vara intressant. Men inte som professionell produkt. Alls.

Å andra sidan så skulle det förklara en del böcker. Hm.

Anonym sa...

Jag tycker att synopsisen är för författarens skull, därför kan den vara utformad precis hur som helst bara den är en tillgång för författaren och berättelsen.

Jag skriver synopsis i punktform, den växer med boken och detaljer fylls på efter hand. Många idéer dyker ju upp under skrivandets gång och då måste man ju pränta ner dem så man inte glömmer.

.................... sa...

Det här ä himla intressant och lärorikt för mig som inte kommit så långt i mitt skrivande. Har skrivit sedan jag var barn, men först nu börjar det komma mer seriösa tankar. Jag har också funderat över om man bör ha en plan innan man börjar skriva... Jag har inte haft det, när jag sätter mig ner och börjar skriva så bara kommer det, kanske blir handlingen lätt rörig på det sättet? Tack för att ni delar med er ;D

Anonym sa...

Har verkligen inget bra synopsistips...! Skulle jag skriva en bok skulle det nog vara en produkt av ren improvisation/gudomlig inspiration - planering är inte min grej... :)
Och tack för grattis! Känns väldigt spännande...! Vad tror du om den dagliga cykelturen? ;)

Anonym sa...

Hej! Jag skrev just en kommentar på Karinas blogg, om hur jag gillar att skriva, men jag skriver det här också: Jag vill ha ett sorts ramverk och sen fylla i eftersom. Häromdagen kom jag på något som jag känner illustrerar hur jag skriver, nämligen de där figurerna som brukar finnas i pysselböcker, där man har ett antal prickar, ofta numrerade, och först när man drar streck emellan prickarna så träder motivet fram.
Jag har ett antal hållpunkter/prickar, vart jag börjar, vissa nyckelhändelser däremellan, och vart det ska sluta, men det är först när jag skriver det som händer däremellan, d.v.s. "drar strecken" (och det får utvecklas spontant efterhand) som helheten/bilden blir tydlig. Kram, Lina

Anonym sa...

Kan man inte se en synopsis som en lite längre version av en boks baksidestext/omslagstext? Där berättas ju i stora drag om berättelsen, men utan att avslöja för mycket. Kram, Lina

Anonym sa...

Min bok är ju självbiografisk, så storyn var ju inte så mycket att diskutera. Däremot var jag tvungen att ha en struktur, och den skrev jag ned i stödord.

Hade jag skickat den till förlaget hade de inte begripit någonting, och jag tror att synopsis till din egen process - och det du presenterar för ev förlag - ser helt annorlunda ut.

Kram Åsa

www.malinrocaahlgren.com sa...

http://nathanbransford.blogspot.com/2007/08/how-to-write-synopsis.html

FRIDA sa...

Hej alla!

Oj vilka många, krwativa idéer. Jag håller med om att en synopsis är till för författaren vilket innebär att den kan se ut på olika sätt. Jag tror dock att det är mycket viktigt att hitta ett format som fungerar. Ofta skriver jag ner idéer på olika ställen vilket skapar en del problem. Det vore bra att ha en grundsynopsis som man sedan kan bygga på!

Tack för era kommentarer och tips!


Kram Frida