tisdag 14 oktober 2008

Skrik och glädjetårar

Aldrig någonsin hade jag kunnat föreställa mig att jag skulle få ett sådant här omdöme från förlaget. Just nu är jag i chock. Jag kan inte hjälpa att det känns lite som att det de skriver inte är sant. Samtidigt blir jag nervös, hur ska jag kunna leva upp till det här? (Gud vad knäpp jag verkar nu...). Såklart är jag också sjukt stolt!


Här kommer utlåtandet från förlaget, ord för ord:

"Vilken överraskning! Kan det här vara en ny deckardrottning? Jag kan inte påminna mig att jag lektörsläst ett svenskt kriminalmanus av högre kvalitet än det här! Som debut är det klart imponerande. Allt sitter redan som det ska: utmärkt personteckning, utmärkt gestaltning av interpersonella konflikter, bra miljöbeskrivning, fångande spänningsintrig, högt utvecklad gestaltningsförmåga överhuvudtaget och en ovanlig och högst förtroendeingivande förmåga att komma med det där lilla extra; den talande detaljen och den träffsäkra iakttagelsen.

Författaren skriver så bra och (har ett så bra) bildskapande att själva den atmosfär som frammanas har sug och känns speciell och fångande. Med lugn och självtillit och utan att driva upp tempot, lyckas författaren gestalta Fredrikas kaotiska liv på ett mycket intresseväckande sätt. Jag vet inte hur författaren bär sig åt för att lyfta Fredrikas vardagliga bekymmer till så höga höjder, men Fredrika är hursomhelst en komplex, mångfacetterad personlighet man gärna följer i spåren. Dessutom har författaren en säker och underhållande förmåga att gestalta olika personlighetstyper i vad som framstår som ett tvärsnitt av Lunds befolkning.

På de inledande sidorna finns några språkliga stappligheter och slutraderna är lite för banala i jämförelse med den övriga texten, men de här är bara småsaker som är lätta att åtgärda i ett annars mycket säkert berättat, lödigt manus."



PS. Det är jag som är "författaren"! DS

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte jätte Grattis. Vilka underbara ord. Sug i dig som bara den!! Klart du är sveriges nya deckardrottning :-)

Anonym sa...

Men jeezes. Vilka otroligt fina ord! :)

Anonym sa...

Hej min egen lilla författare! Det här har jag vetat ända sedan berättelserna om "Villavägen", men som överstolt mamma kan man ju inte skryta alltför ohämmat om sina begåvade barn i detta Jantelagens förlovade land. GRATTIS! Du är värd vartenda ord! KRAM M

Anonym sa...

grattis!!!! är också superstolt! inte särskilt förvånad dock! :) nu är det bara att köra på författaren!

FRIDA sa...

Tack alla underbara vänner/familjemedlemmar/bloggläsare för ert stöd!


Japp, nu är det bara full fart framåt. Och snart kommer jag utnyttja alla löften om korrekturläsning!

Kram Frida

ML sa...

Det är ju helt otroligt. Nästan så det kommer lite glädjetårar här också :-) Grattis Frida.

FRIDA sa...

Hej Mimmi!

Tack, just nu är jag så uppe i det blå att jag måste nyap mig själv i armen. Tur att man har ett jobb som drar ner en på jorden!

Kram Frida

www.malinrocaahlgren.com sa...

jag förstår verkligen att du känner dig stolt och glad. det är nog bara en tidsfråga innan man kan köpa en av dina böcker. jag hoppas vi en dag kan stå i hyllan tillsammans i bokaffären, du som deckardrottning och jag som chiclit!
;)

Anonym sa...

Vilket jättefint utlåtande!
Stort grattis!! :-)