lördag 11 oktober 2008

Uppdatering

Nu har jag skrivit sedan halv åtta i morse och orkar helt enkelt inte mer.

Jag hoppas att dagens långsamma tempo beror på att jag känner mig sjuk. Dessutom tar det ju alltid längre tid att skriva början av en bok än att t.ex. skriva slutet.

När jag talade med förläggare så rekommenderade hon mig att läsa någon bok om hur man skriver deckare. Jag tänkte först köpa "writing mysteries" av Su Grafton, men i ärlighetens namn har jag redan rätt bra koll på hur en deckare ska vara uppbyggd. Förutom att jag läst rätt många kriminalromaner har jag även gått igenom Camilla Läckbergs deckarskola och litet annat smått och gott på det området som jag hittat på Internet.


IDAG:
Sidor: 33
Ord: 9079

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att du är helt otrolig! Jag har själv suttit i ett antal timmar idag och jag har presterat ungefär en sida.. Så att du får lite perspektiv på saker och ting.. ;-)

FRIDA sa...

Hej Maria!

Tack, nu fick jag verkligen perspektiv.

Ibland tar det tvärstopp för mig också. Jag måste dock säga att när jag skrev "Stormnatt" så satt jag ofta utan att komma någonvart eftersom jag ville att varenda ord skulle vara perfekt. Ibland var jag dock tvungen att bara skriva på även om jag inte tyckte att texten blev fantastisk - annars hade jag aldrig blivit färdig.

Dock visade det ju sig att det jag skrev inte var så tokigt i alla fall - trots att jag "tvingade" ur mig delar av boken.

Jag försöker se det såhär: precis som man har dåliga dar när man t.ex. tycker att man ser för jäklig ut fast man ser ut precis som vanligt, så har man även dåliga dar när man inte tycker att det man skriver blir bra, fast det visst blir det.

Jag tror att det är bättre att bara skriva på oavsett hur man känner, och om det inte blir bra gå tillbaka och redigera senare.

Har man total skrivkramp är det förstås en annan femma ;-)


I vilket fall, tack för din kommentar! Det är så himla kul att diskutera och reflektera över skrivande.

Anonym sa...

Hejsan. har precis upptäckt din blogg. Är också en med författar drömmar. Har ett halv färdigt manus ligger som jag la ner då det var svårt att få berättelsen att gå ihop. Sen har jag nu skrivit 112 sidor på en ny. Den hoppas jag blir klar så snabbt som möjligt så jag kan skicka in den :-) Vad jätt spännande att ett förlag visade intresse för "stormnatt" Tycker helt klart att du ska skicka den till fler förlag innan du ändrar. För den "vanliga" deckaren enligt mallen tycker jag man är trött på nu. Behövs nya fräscha vindar. Hoppas du lyckas. Jag väntar med spänning på fortsättnigen. Ha det bra :-)

Anonym sa...

det var alltså en annan mria än första inlägget :-) Maria2 :-)

FRIDA sa...

Hej Maria 2!

Alla som säger att det bara handlar om att sätta sig ner och skriva har ju alldeles rätt. Har man en spännande idé som man själv tror på så är det ju bara att köra.

Men det är klart, det är ju ett hästjobb att få ihop en bok och när sedan chansen att få den utgiven är lika stor som att vinna på lotto blir man något avskräckt.

Lycka till med ditt skrivande! Hälsa gärna på fler gånger så vi kan utbyta skrivtips.

/Frida

Anonym sa...

Du har så rätt, vissa dagar tvivlar man enormt.

Jag gillar verkligen din liknelse, för den stämmer så väl. Jag kan sitta och vara väldigt missnöjd med det jag har klottrat ner och vill bara radera det. Men dagen efter är jag riktigt glad att jag inte gjorde det, för när jag läser det inser jag att det faktiskt var rätt snyggt. Ungefär som när man ser sig själv på bild när man var yngre.

Man tyckte då att man var så fet och ful, och med sin nuvarande spegelbild färskt i minnet, inser man att man var riktigt snygg (och ung förstås). :-)

Just nu är jag inne i en del av boken där min karaktär lär sig, ett för mig, helt nytt yrke. Det är därför det tar sån tid. Facktermer, jargong måste bli rätt.

Ser fram emot när jag kommer "ut på andra sidan" och bara kan skriva.

Visst är det kul att diskutera skrivande. Även om min sambo är en fantastiskt underbar och intelligent människa som verkligen uppmuntrar mig, förstår han ändå inte riktigt hur det är att försöka få ihop den där boken. Skönt att "samtala" med någon som också är mitt i det.

Kämpa på nu tjejen, så ses vi på Bokmässan i våra respektive/samma monter sen när vi har fått våra böcker publicerade.. ;-)