måndag 12 januari 2009

Att berätta eller inte berätta...


...det är frågan.

Mitt största problem när jag kontaktar förlag är om jag ska berätta att jag redan nästa blivit utgiven, fått ett fantastiskt utlåtande och fallit på målsnöret.

Jag tror inte att något förlag skulle säga nej pga detta eftersom jag redan fått nej från ett annat förlag. Tvärtom tror jag att det faktum att ett annat förlag nästan gett ut mig gör att de får upp ögonen för mitt manus.

Dock är det ju en lång och krånglig historia. Att jag faktiskt skrivit en ny bok på sex veckor är verkligen svårt att klämma in i ett följebrev. Jag riskerar ju att förlaget tror att min "nya bok" inte är lika bra som min första. Så var dock inte fallet, förläggaren sa ju att hon älskade den nya boken och att jag hade gjort alla de förbättringar som krävdes för en utgivning. Samtidigt känns det viktigt att berätta att jag faktiskt skrev en ny bok under väldigt kort tid, att jag har den kapaciteten och att jag omarbetade boken just så som förlaget bad mig göra även om den säkert behöver jobbas med ytterligare.

De flesta förlag ger ju bara ut en handfull nya författare om året, men naturligtvis har de fler manus än så att välja från. Det måste ju hända hela tiden att förlag tackar nej till ett manus som de egentligen tror på, t ex för att det konkurrerar med en författare de redan har eller för att redan signat en författare av "den typen" (genre).

Dock kan det ju vara så att förlagen inte vill ha en författare som de inte själva upptäckt. De vill förmodligen inte läsa ett annat förlags utlåtande, utan hellre skapa sig en egen uppfattning.


Usch vad svårt det här är. Vad tycker ni jag ska göra? Jag känner mig som en kamikazepilot. Jag ska kanske prova olika versioner till olika förlag och se vilket som fungerar bäst.

5 kommentarer:

Mina projekt sa...

Jag tycker absolut att du ska nämna att du har varit nära en utgivning - då tror jag att de tittar lite extra på texten.
Kom ihåg att flera stora författare har blivit refuserade flera gånger... de misstagen glömmer inte förlagen.

kram
Karina

Hexmaster sa...

Visst kan du nämna att du fick ett mycket bra utlåtande och vem som gav det. Däremot tror jag att de inte alls är intresserade av att läsa själva utlåtandet.

Vet inte riktigt vad du menar med "upptäckt", den äran tillräknas ju de som först gav ut dig.

Anonym sa...

Hej Frida,

Tycker att du ska hänvisa till din blogg. Här finns all information de någonsin kan behöva som komplement till ditt manus.

Lycka till - Kamilla

Anonym sa...

Uppenbarligen hade du ett följebrev som fungerade till det förlaget som MISSADE att ge ut dig.
Använd det!

FRIDA sa...

Hej!

Karina. Det tycker jag också. Jag hoppas att de ser det så...

Hexmaster. Du har säkert rätt i att de inte vill läsa hela utlåtandet. Ibland får jag för mig att förlagsvärlden är väldigt konservativ. Jag har t.ex. hört att man inte ska skriva att man skickat sitt manus till andra förlag eftersom förlagen gärna vill känna sig utvalda.

Kamilla. Det är ju faktiskt en bra idé och det är just därför som jag lagt lektörsutlåtandet på sidan. Dock finns det ju en risk att de inte orkar gå in på sidan...

Åsa. Det har du rätt i. Jag hade nog inte mycket av följebrev till första utskicket. Jag var väldigt rädd att skriva för mycket och inkluderade inte ens en summering av handlingen.

Kram Frida