fredag 30 januari 2009

Kloka tankar efter något glas vin


Enligt skådespelerskan Renée Zellweger bör det kreativa uttrycket bygga på hängivenhet och sanning. Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Svenska Dagbladets kulturchef Stefan Eklund däremot sa i en intervju att de stora författarna är de som inte vet vad de vill säga med sina böcker. Detta håller jag inte alls med honom om. För mig är det otroligt viktigt att en författare både har något att säga och vill uttrycka känslor och ståndpunkter. Kan det vara så att Eklund menar att de författare som "vilar" i människans varande är de som verkligen utforskar samlivets kärna? Ni vet, den där typen av böcker där det egentligen inte händer särskilt mycket förutom att man som läsare umgås med karaktärerna och lär känna deras inre. Är det en bok som egentligen inte har något att säga? En bok utan mening och mål?

Dela gärna med er av tankar och reflektioner. Det gör inte alls något om de är lika luddiga som mina.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar verkligen den typen av böcker där man bara vilar i historien. Så länge stilen är behaglig och man blir intresserad av karaktärerna så gillar jag sådana böcker.

Kram Anna

Frida sa...

Hej Anna!

Det kanske bara är i den typen av böcker som människor verkligen kan utforskas eftersom karaktärernas liv blir lika organiska som våra. De växer fram utan att författaren i förväg har bestämt sig för att berätta något särskilt. Kan det vara så Eklund menar?


Kram Frida

Åsa sa...

Har inte läst artikeln men jag tror att en bra berättelse ger oss olika saker beroende på var i livet vi befinner oss.
Att med samma berättelse hitta människor "där de är", oavsett bakgrund, är väl en konst i sig?
Utrymmen för egen tolkning istället för cementering?

Lite morgonsrockstankar lördag förmiddag:)
Sa jag att jag egentligen borde städa men avser att strunta i det?

kram Åsa

Frida sa...

Hej Åsa!

Absolut, jag håller med dig. Det är väl härligt att filosofera istället för att städa. Så gör jag ofta ;D!

Kram Frida