fredag 20 februari 2009

Min taktikJag fick som sagt svar från förlag X i veckan och de skrev att de gärna läser mer av mig.

Jag svarade med att skicka synopsis till den roman jag nu skriver på. Jag vet inte om det var dumt, jag är för oerfaren för att bedöma det.

Dock känns det viktigt för min egen skull att veta att någon i förlagsvärlden väntar på mitt manus (i mitt eget huvud alltså, jag tror inte alls att de faktiskt sitter som på nålar och väntar på min nya bok). Det är just det som motiverar mig att fortsätta skriva, skriva, skriva. Jag hoppas förlag förstår hur mycket en sådan kommentar betyder. Det kostar ju inte dem någonting, men fungerar som en morot för mig/andra skribenter.

Jag vet att det här är en galen dröm, men tänk om förlagen hade haft "mentorer" som man kunde få kontakt med om man har skrivit en manus förlaget gillar, men som inte kommer bli utgivet. Tänk att kunna få lite råd och stöd längs vägen, kritik på idéer osv.

I Sverige år 2009 när alla har ett halvfärdigt manus hemma och författarna är de nya rockstjärnorna är väl utbudet för stort för att förlagen ska satsa på något sådant. Men bara tänk...

Personligen är mitt största problem att jag har så många bokidéer, men att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Jag hade verkligen behövt lite rådgivning.

Min största rädsla är att även nästa bok refuseras och att jag sedan ger upp och inte orkar mer. Tänk vad synd på alla de häftiga bokidéer som ligger och väntar. En av de kanske är min nyckel till en författarkarriär.Manusskrivande: som att spela American Football ensam, mot ett helt lag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kämpa på! Du är verkligen otroligt kreativ! Var rädd om den egenskapen och låt dig inte slås ned! Det här kommer att gå, men du ska prövas för att befinnas värdig (haha). Ge INTE upp!

Groucho

Tant Brun sa...

Du, en idé... När du skrev om mentorer vilket i sig är en superidé men du ar ju liksom verkligen kommit ut med din dröm. Varför inte fråga en författare om han eller hon vill bli din mentor. För någon författare har du säkert fått kontakt med genom din blogg. Eller kanske en annan person i förlagsvärlden som skulle kunna... Hade jag varit författare... nej... när jag blir författare ska jag med glädje anta någon ung aspirerande att bli mentor för. Om det är någon som vill då...
Äsch, bara en tanke.

Johanna Wistrand sa...

Vilken bra idé Tant Brun: erfaren, etablerad författare som mentor!
Nåt slags förmedling för detta borde finnas. Via Författarförbundet kanske man kan få tag på villiga mentorer?

Anonym sa...

Jag läste för några år sedan om att Björn Ranelid www.bjornranelid.se fungerat som mentor åt unga aspirerande författare. Bl.a. hade han tagit sig an Torbjörn Flygt www.torbjornflygt.se och lotsat honom fram till utgivningen av Underdog, om jag inte minns fel. Kanske finns det fler snälla människor än han?

Kram M