söndag 5 april 2009

Hur blir man en succé?


Under de månader som jag varit i kontakt med olika förlag har jag skaffat mig flera nyttiga erfarenheter.

En viktig sak som jag kommit fram till är att alla förlag/lektörer tycker olika. Det som ett förlag ser som en styrka, ser ett annat som en svaghet.

När man läser filmrecensioner undrar man ibland hur samma film kan få en 2:a av någon och en 5:a av någon annan. Naturligtvis handlar det i stor utsträckning om personlig smak.

Att få ett "nej" från ett förlag behöver inte betyda att ens bok är dålig. Jag har tidigare skrivit om hur otroligt mycket som tydligen måste stämma för att det ska bli ett bokkontrakt. Det handlar om personkemi, tajming och tur.

Om förlagen hade haft ett vattentätt recept på vad som är en god bok så hade ju allting som ges ut blivit en succé, men så är ju inte fallet.

En annan insikt jag kommit till är att lite motstånd bara gör en starkare. För varje "nej" jag får blir jag bara mer och mer övertygad om att det är det här jag vill göra. Jag kan inte välja att sluta skriva, jag kommer alltid att berätta mina historier. Bara för att ingen vill läsa dem betyder det inte att de slutar att existera ;D.

Visserligen har jag bara fått väldigt positiva utlåtanden, där det står att jag skriver bra och att min stil håller, vilket naturligtvis gör processen mycket lättare. Men ändå.

Tänk om det första förlaget hade antagit mitt manus, boken hade kommit ut och jag hade fått taskiga recensioner. Det hade bokstavligen fått mig att gå i bitar. Nu känner jag ett helt annat lugn. Det som händer händer. Jag skriver för min skull, ingen annans.

Vad jag vill säga med det här är: Ge inte upp! Fortsätt skriva! Jag tänker kämpa tills jag inte längre kan hålla i en penna... Hoppas ni gör samma sak.

5 kommentarer:

Tant Brun sa...

Japp, jag kan inte heller vara utan orden. Skriver också för mig själv. Vill andra läsa är det ju toppen :).

Hexmaster sa...

Det första jag tänker på är de myriader författare som är framgångsrika och dåliga. Att få ett "ja" från ett förlag behöver inte betyda att ens bok är bra ... Men hur det går till, när kassa böcker säljer långt mycket mer än mycket bättre, är den stora och oändligt frustrerande gåtan.

Att skriva för sig själv är det enda som fungerar!

Jenny skriver sa...

Tack för peppningen! Det här behövde jag läsa. Funderade just på hur jag skulle handskas med en refusering, om jag skulle orka börja om igen med ett nytt manus.

Kram!

Frida sa...

Hej Tant Brun!

Det måste ju vara rätt recept för ett lustfyllt skrivande.

Hexmaster, eller hur. Fast kanske finns det någon som tycker att de böcker du inte gillar är bra.

Jenny, vad roligt att du känner dig peppad. Man orkar alltid börja om, bara det får ta lite tid.

Kram Frida

Nina sa...

Gillar din blogg, läser den då och då. Blir så inspirerad av ditt peppande inlägg, så jag känner att jag inte ska ge upp, trots att det känns kämpigt ibland. :-)

Lycka till!