lördag 4 april 2009

Tänk om...

Jag vill ju att min hjältinna Fredrika Storm ska ha samma egenskaper som ett oväder. Hon ska vara självsäker, skärpt och riktigt kick-ass-tuff.

Det första förlaget bad mig tona ner Fredrika och skriva mer konventionellt, men jag vill att hon ska vara en hårdnackad brud som alltid säger vad hon tycker och gör som hon vill.

Tänk om jag hittar ett förlag som också vill att Fredrika ska svära som en borstbindare, dra grova skämt och kunna knocka vilken gangster som helst!!!

Vi hade ju kunnat ha hur roligt som helst.


Man kan väl få drömma ;D....


Fredrika Storm, Kapten Haddocks dotter?

4 kommentarer:

Malin, Costa brava sa...

Hej Frida. Jag har backat ur.

Simona sa...

Hej Frida,

jag tror att det är viktigt att Fredrika förblir trovärdig.

Det vore definitivt roligt att läsa om en kick-ass kvinna. Jag tänker genast Modesty Blasie.

För mig blir en person som svär mycket antingen en person som är obildad eller väldigt arg. Hm, det är svårt.

Men det vore kul med en kvinna som har många obekväma karaktärsdrag. Det man undrar är ju hur hon blivit den hon är. Vad hon har för bakgrund. Varför svär hon? Hur lärde hon sig slåss? Vad tycker folk om henne? Är hon omtyckt? Avskydd?

Frida sa...

Hej Malin, jag tror jag vet vad du menar och jag förstår.

Hej Simona. Absolut måste hon vara trovärdig och det tror jag att hon är.

Jag känner nog att Fredrika får representera något som jag skulle vilja vara, men inte kan/får vara. Varje gång jag tänker "sådär kan jag inte säga för att jag är tjej" då skulle jag vilja att Fredrika säger det ändå.

Jag är inte obildad och jag gillar att svära (dock kanske det beror på att jag ofta är arg ;D, eller att svordomar är helt förbjudna på min arbetsplats).

När det gäller fysiskt våld så menar jag såklart inte att Fredrika ska ta till knytnävarna så fort orden inte räcker till. Jag tror dock att fysisk auktoritet till stor del handlar om inställning. Är man t.ex. "fysiskt rädd" för någon i en diskussion är nog chansen större att man viker sig. Jag vill inte att Fredrika hela tiden ska utgå ifrån att hon är i fysiskt underläge, något som jag ofta gör. Hon ska känna att hon kan mäta sig med vem som helst och därför inte behöver backa p.g.a. rädsla.

Jag hoppas du förstår hur jag menar och jag är mycket tacksam för all typ av feedback som får mig att tänka ett extra varv och analysera varför jag skriver på ett visst sätt.

Kram Frida

Åsa Hellberg sa...

Lisbeth Salander är ju inte särskilt bekväm, ändå har hennes karaktär en ömtålighet som jag tycker är bra beskriven och som gör att jag tycker om henne.

Faran, tror jag, ligger i att göra en huvudperson ensidig.
Om hon svär och är aggressiv är det helt okej, så länge hon samtidigt "ömmar för djur och barn".

Kram Åsa