onsdag 13 maj 2009

Deckarskola


I programmet Babel intervjuar Daniel Sjölin Karin Fossum om hur man skriver en bra deckare. Sjölin delar även med sig av tips han har fått från olika förlag när det gäller kriminallitteratur:

1. Huvudpersonen får absolut inte vara en socialt missanpassad diabetiker som lyssnar på opera (och det är Fredrika Storm verkligen inte).
2. Boken får inte början med "Han vaknade med ett ryck" (Stormhav börjar med "Hon vaknade inte med ett ryck". Det känns helt rätt att gå emot strömmen).


Fantastiska tips som gör en oerhört stor nytta, eller?


Fast Karin Fossum beskrev faktiskt sin process på ett spännande sätt och den var mycket lik min, vilket känns betryggande.

6 kommentarer:

Hexmaster sa...

Svårt med humor... Eller vad det nu var.

Per Olaisen har skrivit en del i ämnet, t.ex. "Tankar om kriminallitteratur". Intressant och inspirerande även för en som aldrig haft planer på att skriva deckare.

För övrigt kan du hitta mig med i den där katalogen. ;-)

FRIDA sa...

Hej Hexmaster!

Tack för tipset. Jag funderar på att läsa in mig lite mer på ämnet under sommaren - om jag nu ska fortsätta med deckare dvs.

I vilken katalog, Forums höstkatalog?

Kram Frida

Hexmaster sa...

Japp, den du länkade till.

www.malinrocaahlgren.com sa...

Hur har du "lärt dig" om hur man skriver deckare? Läst många andra? Eller bara född till deckardrottning :D Kram

FRIDA sa...

Hej Malin!

Jag försöker lära mig genom att läsa deckare, men min svaga punkt är nog faktiskt att jag inte är tillräckligt noggrann med att följa de regler som finns om hur man skriver deckare. Jag är inte jätteförtjust i billiga cliffhangers, spår som det tjatas om tusen gånger och den klassiska "det finns bara en brottsling, alla andra spår hade en helt naturlig förklaring och mördaren överlistas alltid och åker i finkan-modellen".

Snart måste jag nog ge mig och bli mer konventionell, fast det är svårare än man tror.

Kram Frida

skimmer sa...

oj så inspirerande!!!