tisdag 26 maj 2009

Sen sexdebut


Brooke Shields talar öppenhjärtligt om att hon ångrar sin sena sexdebut (hon var 22 år). Ett ganska lustigt uttalande måste jag säga. Själv får jag ibland frågan från nyfikna elever (som en del av en hel undersökning; har du rökt, har du provat knark, hur gammal var du när du hade din första pojkvän, när förlorade du oskulden osv.).

Mitt dilemma ligger i om jag ska tala sanning eller inte. Förutom att det såklart är något privat så finns det ju en risk att man påverkar sina elever alltför mycket. Än så länge har jag lyckats undvika att svara. Vi får se hur länge det går.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Samma sak gäller politisk och religiös uppfattning tycker jag. Det är ju otvetydigt så att man har ganska stort inflytande på sina elever, särskilt om man har en god relation till dem. Jag brukar helt enkelt förklara precis som det är, att jag inte vill utöva otillbörlig påverkan och därför inte vill berätta vad jag röstar på osv..

Kram M

Frida sa...

Hej.

Absolut. Det är svårt med politik och religion, för hur mycket man än försöker vara neutral så har man ju alltid värderingar som förmodligen lyser igenom. Jag undervisar t.ex. en unit om dödsstraff och det är väldigt svårt att inte visa hur jag känner.

Jag försöker ibland spela djävulens advokat och anstränger mig för att representera den sida som eleverna inte står på för att de ska ifrågasätta hur de tänker i så stor utsträckning som möjligt. Ibland är det jättelätt, ibland nästan omöjligt.

Inom antropologin används uttrycket "position yourself", vilket betyder att man i sin forskning måste börja med att presentera var man står för att tydliggöra hur man påverkar stoffet.

Det är verkligen en intressant diskussion som jag hoppas att de jobbar med på lärarutbildingen.

Kram Frida

Frida sa...

Ops.

När jag valde en bild på Brooke Shields försökte jag hitta en där hon var anständigt klädd. Först nu ser jag att tröjan hon har på sig är genomskinlig.

Så kan det gå...