lördag 13 juni 2009

Min skrivprocess


Jag ska försöka svara på frågor jag fått om min skrivprocess och jag blir hemskt glad om alla andra blivande författare delar med sig av hur ni arbetar!!!


Mina "böcker" (om man nu får kalla dem det när de varken är färdigskrivna eller utgivna) skapas, som brukligt, med hjälp av en idé. Jag får en bild av något som berör mig, en känsla jag vill förmedla, en klurig etisk fråga jag vill utforska eller något annat spännande som sätter fantasin i rullning.

När jag har en grundidé, dvs. vem/vad boken ska handla om, vilket problem som ska lösas och ungefär hur den ska börja och sluta så skriver jag en outline (typ en synopsis). Jag gör gärna min outline i form av en tidslinje där jag skriver någon mening om varje "scen" som jag vill ha med i boken. Ett ex. kan vara "Johan träffar Anna på ett café och de pratar om sitt förhållande. Anna blir arg och stormar ut."

När jag har min outline skriver jag ett register över karaktärerna. Jag försöker ge varje karaktär namn, utseende, ålder och yrke, sedan utvecklar jag de viktigaste karaktärerna ännu mer (Läckberg har bra tips på sin hemsida om vad man bör veta om sina karaktärer). Egentligen hade jag velat ha en bild av varje karaktär (t.ex. ett foto på en känd skådespelare) så att jag kan hålla koll på hur de ser ut, men jag har inte kommit så långt ännu.

När jag är färdig skriver jag ut min outline och mitt register så att jag lätt kan lägga till/ta bort/ändra saker för hand medan jag skriver.

När jag skriver deckare så brukar jag även ha en lista med "ledtrådar", där jag samlar fakta om viktiga saker i fallet, vem som ska få veta vad när osv.

När allting äntligen är förberett kan jag börja skriva. Jag försöker jobbat med huvudhistorien först och sedan, när strukturen är där, jobbar jag med sidospår och med att utveckla karaktärerna mer.

Hittills har jag haft sådan tur att flera personer har ställt upp och läst mina första utkast och hjälpt till att förbättra manusen på olika sätt. Jag låter dock inte någon läsa ett manus innan historien är färdigskriven!

Jag har kommit fram till att det alltid finns ett par vägbulor under processens gång som bromsar upp arbetet. Ibland tappar man fokus eller lust och ibland tappar man tron på det man skriver.

Jag försöker bara ha kul och skriva så mycket som möjligt utan att tappa tråden (ibland går det flera veckor mellan skrivstunderna).

HUR GÖR DU?


IDAG: ORD 27 863

10 kommentarer:

Att göra sa...

Intressant! Det är alltid skoj att jämföra sig själv med hur andra arbetar.

Jag har bara skrivit (snart) en bok ännu så jag vet inte om jag har någon process. När jag skrev den här så började det med en idé. (En känsla, var det snarast den här gången. Även om handling/karaktärer var löst kopplade också.) Jag gjorde en väldigt grov översikt av boken, ungefär en mening per kapitel, och började sedan skriva. Och då skrev jag där jag kände mest lust eller motivation så det blev väldigt hoppigt. Jag gillar resultatet men det har blivit en väldigt lång skrivprocess.

Nästa bok ska jag prova att skriva ett grovt utkast från början till slut innan jag börjar redigera.

Frida sa...

Det låter som du fungerar nästa precis som jag.

På tal om idéer som sätter allt i rullning, Twilight-serien påbörjades efter att författaren S. Meyer drömde om huvudkaraktärerna. Jag antar att den stora utmaningen ligger i att gå från en idé till en produkt.

Vad handlar dina böcker om och vilken genre tillhör de?

Kram Frida

Åsa Hellberg sa...

När man skriver självbiografiskt, som jag, är nog processen en annan. Storyn är ju klar, även om strukturen faktiskt förvånade mig när den dök upp:)
Vad jag däremot hade var en lista på det som jag ville skulle vara med, inte så mycket handling som känslor. Å andra sidan behövde de känslorna sättas in i ett sammanhang och av det blev det ju handling.

Nästa bok, som blir en hittapå tror jag, behöver nog en struktur likt den du har lagt upp.

Kram Åsa

Anonym sa...

Hej!

Jag har insett att jag har alldeles för lite struktur när jag börjar skriva och att jag därför måste skriva om, skriva om och skriva om tills jag kräks.

Problemet är att jag har så svårt att få bra idéer till scener innan jag skriver. Det är som att de kommer i det ögonblicket fingrarna är på tangenterna!

Får nog försöka lära mig att tänka betydligt mer och längre innan jag börjar skriva. Vi får se om det hjälper!

kram
Karina

Anonym sa...

Jag har snart skrivit färdigt min första bok och har lagt upp arbetet ungefär som du. Problemet är att jag strukturerar och funderar så mycket att jag har svårt att komma vidare i själva skrivandet.

Eftersom karaktärerna har blivit tydligare efterhand, trots att jag haft huvuddragen klara från början, går jag hela tiden tillbaka i texten för att ändra och lägga till. Egentligen skulle jag vilja komma till slutet först innan jag gör detta, men det är omöjligt att låta bli. Därför går mitt skrivande mycket långsamt. Jag blir grymt imponerad av dig som kan skriva sådär 2000 ord på en kväll!

/Annika

Hexmaster sa...

Jag skrev tidigare om hur självklart jag tyckte det var att ha handlingen klar för sig innan man började skriva. Så läser jag detta: "Intrigen är enligt min uppfattning den duktiga författarens sista utväg och tråkmånsens första."

Jojo... :-) Jag håller inte med, men det som funkar för Stephen King borde funka för åtminstone några andra.

Vad gäller karaktärerna så har han dem "alltid som pappdockor, utan karaktärsdrag, i början". Behöver han ha koll på ålder, bakgrund eller något annat så antecknar han eftersom.

Det är ju också en process: att bara sätta igång. Även om det blir många omskrivningar på vägen (hur man fixar metoden ovan med skrivmaskin begriper jag inte alls).

Malin sa...

Tack för att du beskrev din skrivprocess, mycket intressant!

Jag har börjat pâ en bok, en deckare, men har inte kommit sâ lângt. Jag har idén klar i stora drag, men har fortfarande mânga hâl att fylla i. Jag har i princip bara de 5 första scenerna klara i huvudet, jag har skrivit ner dem i grova drag pâ datorn. Vidare har jag bara löst hängande idéer om fortsättningen, saker som jag skulle vilja fâ med osv. Men det känns inte som om jag kommer längre. Just nu befinner jag mig nog i en svacka, jag tror pâ idén, men ifrâgasätter mig själv om det verkligen är jag som ska skriva den här boken, lâter det konstigt? Jag tycker sâ mycket om mina karaktärer och historien och jag ska använda sommaren ât att skriva vidare.

Att göra sa...

Hej igen
Här får du lite svammel som svar på din fråga!

Boken jag skriver är någon slags drama-bok, finns det en sådan genre? :) Det är alltså ingen deckare/thriller/fantasy/komedi/kärleks-roman eller annat som är vanligt nu... kanske en samtida klassisk roman, eller en realistisk roman? Haha, låter inte klokt. Skulle inte vilja säga tragedi, men ändå åt det hållet. Den handlar om vad som händer efter en person plötsligt dör.

Madeleine Alkebratt sa...

Det var väldigt intressant att läsa om hur du lägger upp det. Jag har sedan jag varit liten haft en dröm om att bli en författare men jag skriver nog mindre nu än när jag var 10 år... Man begränsar sig själv i sin medvetenhet.

Men jag kommernog sno lite av den här strukturen när jag vågar börja skriva igen.

woa sa...

Typ så här: http://moa-fatamorgana.blogspot.com/2009/03/var-ingen-kyckling-snalla-du.html