torsdag 23 juli 2009

Nya boken

Okej. Nu är det så här att mitt nya manus är färdigt och jag hoppas och tror att jag, som faktiskt inte på något sätt är utbildad i att skriva, hela tiden lär mig och blir bättre och bättre.

Mitt nya manus heter "Arvtagaren" och är en spänningsroman. Jag återkommer till den vid ett senare tillfälle, för nu måste jag få diskutera taktik med er.

Min fantastiska mamma som gått på Lunds universitets författarskola, själv nästan fått ett manus antaget och dessutom är språklärare, har läst och gett feedback. Jag har har naturligtvis också gått igenom hela boken (två gånger) och gjort diverse förbättringar och nu ska min snälla mamma förhoppningsvis hinna läsa den en gång till.

Jag har flera vänner som erbjudit sig att läsa mitt nya manus och ge feedback och häri ligger mitt dilemma. När kompisar läser ens manus så är man ju framför allt intresserad av att höra om boken går att läsa och om den är rolig/spännande/intressant. Den feedback man får går ju inte att jämföra med vad en lektör bidrar med. Min poäng är att feedbacken från vänner för det mesta inte gör boken bättre. Det betyder naturligtvis inte att deras kommentarer är oviktiga. Den fantastiska feedback jag fått från vänner och bekanta är troligtvis vad som gett mig kraften att fortsätta skriva manus efter manus, och den typen av feedback får man ju sällan från en lektör.

Frågan är nu om jag skall vänta på att fler personer läser mitt manus innan jag skickar in det. Jag vet sedan tidigare att det är rätt tufft att gå och vänta på att bekanta ska läsa det man skrivit, särskilt om de aldrig ger någon feedback (för då känns det ungefär som om de läst, men tyckte att det var så dåligt att de inte hade något att säga). Jag har också varit med om att personer läst mitt manus och väntat ett år med att säga "Ja just det, jag läste ju din bok. Den var jättebra!".

Missförstå mig rätt nu, jag är supertacksam för alla som läser och ger feedback på det jag skrivit. Och jag förstår även de som erbjuder sig att läsa, men sen inte hinner. Problemet är bara, ska jag vänta på dem innan jag skickar in manuset? Jag vet faktiskt inte om jag har någon som jag kan be att läsa manuset på ett par dagar och ge feedback direkt.

Min skrivprocess är otroligt intensiv och när jag väl är färdig vill jag inget hellre än att skicka iväg boken så att jag kan slappna av och gå vidare. Det smartaste vore förmodligen att låta manuset ligga till sig, läsa det igen om några månader och vänta på feedback från andra. Samtidigt känns det som att antingen håller idén, eller inte.

Usch, vad svårt! Och jag tippar på att ingen har orkat läsa hela det här inlägget, så jag lär väl knappast få några hjälpande kommentarer heller. Suck. Detoxen har gjort mig bitter ;-(.

14 kommentarer:

Annika sa...

Intressant frågeställning. Jag förstår ditt dilemma. Ytterligare en aspekt i det här är ju att smaken är som baken och det är inte säkert att det som en person föreslår som en förbättring gör den bättre för en annan läsare.

Jag befinner mig i en lite annan situation än dig, för jag har hållit på i två år med mitt första manus som snart är färdigt. Inte din enorma hastighet direkt! Så själv har jag inte lika bråttom som du med att få iväg boken. Vad gör ett par månader mer eller mindre? ;-)

Min plan är därför att lämna ut manuset till några personer som jag vet gärna vill läsa det, men kräva att de i utbyte ger mig en lista på tio "brister". Jag kommer alltså mer eller mindre tvinga dem att vara kritiska!

Om de sedan kommer med synpunkter på sådant som jag själv är helnöjd med tänker jag ignorera de synpunkterna. Om de däremot reagerar på sådant som jag själv är lite tveksam till får jag fundera på om jag ska skriva om.

Jag blir helt förfärad av det där du skrev att vissa väntar ett år sedan bara säger att boken var jättebra. Så oerhört respektlöst, det skulle göra mig helt knäckt. Jag får nog välja ut mina försökspersoner med omtanke...

Så vad jag säger är väl ungefär vad du själv tycker du bör göra men inte har tålamod till. Det viktigaste är ju att få iväg ett manus som är så bra som det bara kan bli! Kanske du själv hittar sätt att utveckla det på också om du låter det ligga till sig ett tag.

Anonym sa...

Jag förstår att detta är något du går och grubblar på. Eftersom din mamma säkert ger dig den allra bästa kritiken är det nog inte nödvändigt att be andra läsa också.

Och eftersom jag vet hur det är i vänskapskretsen finns det kanske risk att läsningen drar ut på tiden, vilket bara blir psykiskt jobbigt för dig. Själv skulle jag förmodligen ta minst en vecka på mig, eller om jag läser under semestern i augusti (from 17 aug) så tar det visserligen säkert bara någon dag, men det är å andra sidan långt tills dess. (Men tågresan på 14 timmar som jag ska genomlida den 21 aug hade varit perfekt! :) )

Hoppas du kommer fram till det rätta sättet att hantera ditt dilemma!

Lisa sa...

Får man fråga hur snabbt du har skrivit ditt manus?

Jag tror nog att det bästa är att gå på magkänsla. Vill du absolut inte vänta, så gör inte det. Men samtidigt tänker jag, vad skulle det göra om du väntade några extra veckor åtminstone? Jag tänker att förlagen förvisso ser om en idé håller, men kanske att de ändå fastnar på eventuella "skavanker" som du inte hunnit smälta och se själv ännu. Det vore ju så synd om ett toppenmanus blev refuserat pga en sån sak!

En grej jag spontant tänkte var, kan du inte skicka ut manuset som det är nu till endast ett eller ett par förlag istället för till alla samtidigt. Så kan du kanske fortsätta bearbeta manuset och låta det sjunka in i lugn och ro innan du skickar ut till fler? På det viset kan du ju kolla läget och se om något förlag nappar på storyn, medan de förlag som står på tur därefter får ett manus som är ytterligare bearbetat.

Det kanske känns splittrat, i och för sig, att ha olika versioner ute och flyga och fara. Men ja, det är ju ändå ett alternativ om du både vill skicka ut det så fort som möjligt samtidigt som du själv vet att det kan vara bra att vänta.

Önskar dig all lycka i alla fall Frida! Du verkar utan tvekan ha den kreativitet och envishet som nog är ett absolut måste för att bli utgiven :)

Therese sa...

Hej Frida!

Jag förstår att du är otålig, och jag är ledsen över att jag fortfarande inte tagit mig tiden att läsa ditt förra manus. Om det är till någon tröst har jag knappast läst några andra böcker heller - och det är lite lätt obekvämt att sitta och läsa från datorn om man inte (som jag numera har) har en bärbar dator. Jag avskyr att läsa lite då och då, vill sträckläsa och då behöver jag tid, vilket jag inte riktigt haft - eller valt att ta mig.

Jag tycker inte att du ska invänta några fler kommentarer. Du är ju och oerhört snabb på att skriva, så då bör nog resten av processen gå fort också. Du tycker ju att det är plågsamt att vänta på svar, så snabba upp det så att du slipper vänta ännu längre, så att säga. Eftersom du ändå påtalar att boken inte blir bättre av läsarkommentarerna så ser jag inte någon poäng av att invänta dom. Vill du ha pushar i ryggen så kan du ju trots allt dela ut manuset till dom du vet ger kommentarer, som tex Stina -men du kan ju skicka manuset till förläggarna innan.

Lycka till med nya manuset! Jag är medveten om att jag inte är någon lektör utan väl då mest får fungera som ryggdunkare, men jag vill återigen upprepa att jag tycker att ditt första manus var fantastiskt. Jag hejar på dig allt vad jag orkar!

Kram,
Therese

Anonym sa...

Jag har lärt mig hur oerhört viktigt det är att låta andra läsa och kritisera. De ser texten med friska ögon!
Men nu har du ju låtit din mamma läsa och i första läget tycker jag att det borde räcka.

Gå på magkänslan. Tycker du att du har jobbat tillräckligt hårt med texten och gjort de ändringar du och min mamma kommit fram till finns det ingen anledning att vänta.

Jag vet hur fruktansvärt jobbig väntan är. Skickade ett första utkast av min historia till redaktören i slutet av april. När jag mailade henne för några veckor sedan hade hon ännu inte hunnit tittat på texten. Väntan tar nästan livet av en när man vill något så otroligt mycket så skicka iväg manuset, imorgon dag!

kram
Karina

Åsa Hellberg sa...

Hej Frida.

Du har ju redan erfarenhet från Stormhav.
Hur mycket av den feedback du fick då (utöver din mammas) var så relevant att du gjorde ändringar i manuset?

Vad spännande...igen!

Kram Åsa

Frida sa...

Hej!

Tack för era fina kommentarer och kloka ord. Det är ju helt fantastiskt att få flera andra människors input när man står inför ett dilemma. Bättre än terapi (misstänker jag...)! Alla borde ha en blogg.

Jag vill bara förtydliga att jag är jätteglad för den feedback jag fått från vänner som läst mina manus. Den feedback som gör böckerna bättre är också den feedback som är svårast att ta. Hade man inte fått någon positiv input också så hade iaf inte jag kunnat fortsätta att skriva.

Therese, du behöver inte alls ha dåligt samvete! Jag är jätteglad för att du läste mitt första manus och dina snälla kommentarer fick mig igenom skrivandet av "Stormhav".

Stina, din feedback har också varit jätteanvändbar och du har ju utbildning i textredigering! Om du vill göra ett försök att läsa "Arvtagaren" (som är ännu mer lättsmält än "Stormhav" och garanterat går fortare att läsa) så blir jag jätteglad. Jag kan maila över manuset inom några dagar, så fort jag är färdig med "slutredigeringen".

Tack för att ni engagerar er och muntrar upp mig i mitt detoxdepp som snart är över!!!


Kram Frida

Frida sa...

Hej Lisa!

Glömde svara på din fråga. Jag har skrivit 75% av manuset under de senaste 2 1/2 veckorna, då min make varit bortrest.

Jag är aningen manisk och när jag börjar på något så har jag svårt att släppa taget om det. Dessutom är det lättare att "leva i boken" om man skriver den i ett sträck.

I början var jag orolig att det jag skrev inte skulle vara tillräckligt bra eftersom det gick så fort, men nu har jag lärt mig acceptera att det är så jag fungerar. Jag producerar bäst under press och skriver som sagt helst hela dagar, snarare än någon timme här och där.

Den största nackdelen är nog att det blir rätt många slarvfel när man skriver i så hög hastighet. Jag har försökt att skriva långsammare, suga på varje ord osv., men det fungerar inte för mig.

Idén till boken tror jag växte fram under våren och jag började nog skriva på den i maj. Den här månaden har jag suttit och skrivit runt 12 timmar per dygn för att bli klar innan semestern är slut! Dock har jag ju storyn väldigt klar för mig när jag börjar skriva och vet hur boken ska börja och sluta.

Mitt förra manus, "Stormhav", skrev jag på 6 veckor, fast då jobbade jag samtidigt. Dock är det ju bara själva skrivprocessen. Att göra research och planera upplägget tar mycket längre tid och sedan ska man ju redigera också.

Kram Frida

Mokzan sa...

Förstår ditt dilemma, kan tänka mig att man som vän inte vill vara för kritisk utan mer uppmuntrande. Samtidigt tycker jag man ska vara ärlig om personer uttrycker en önskan om ärlig kritik. Har inget tips att ge dig men om du vill ha en läsare av ditt manus så har jag semester två veckor till och jag läser ju ändå minst ett par timmar om dagen nu, så jag läser gärna =).
Har läst Twilight serien nu sedan semestern började är på slutet av del 3 nu, måste säga att de inte riktigt levde upp till mina förväntningar, kanske inte din typ av bok kanske =) Lycka till!

Tant Brun sa...

Stephen King menar ju att man ska låta manuset ligga någon månad medan man börjar på nästa projekt. När det sen vilat klart läser man igenom det med helt nya ögon. Kanske värt att testa. Kanske blir resultatet ännu bättre då...

By the way så beundrar jag din otroliga skrivarenergi. Härligt och uppfriskande.

Lisa sa...

Tack för svaret! Vad imponerande snabbt.

Det är nog så, att alla arbetar på olika sätt och det ena är verkligen inte bättre än det andra. Önskar att jag själv hade den disciplinen och orken att kunna sitta timmar och dagar i sträck, för du har nog helt rätt i att man kommer in i manuset på ett helt annat sätt.

Hoppas att du snart kommer till rätta med hur du vill göra. Du lär ju, om du inte redan gjort det, känna i maggropen vad som är bäst. Det är nog därifrån som du i slutändan får den allra bästa vägledningen hur som helst :)

Anonym sa...

Hej Frida! Bara att skicka! :)

Simona sa...

Hej Frida,

har inget klokt att säga, hur mycket man än pillar i texten kommer man ju på nya saker. Jag är otålig som du och vill också bara få iväg.

Grattis! Är SÅ spänd på att få läsa dig! Verkligen.

Kram
S

Frida sa...

Hej!

Tack Simona. Gud vad jag önskar att du snart kan det. Tänk vilken dröm att se sin egen bok i fönstret i en bokhandel. Jag ser fram emot att se dina böcker där också!

Kram Frida