söndag 13 september 2009

Mobbare


Barnprogramledaren Jonas Leksell berättat här hur han som barn mobbade andra.

Det som är intressant med den här artikeln är ju vad Jonas tror hade hjälpt att få stopp på mobbningen. Enligt honom spelade det ingen roll hur mycket föräldrar och lärare försökte stoppa det som pågick. Han menar att det hade varit bättre om äldre elever talade de yngre eleverna till rätta.


Det kanske inte är en så dum idé. Problemet är bara att det är väldigt mycket ansvar att lägga på eleverna själva...


Det här är vad jag har att säga om mobbning: det är mycket svårare än vad folk verkar tro att stoppa. Om vi är helt ärliga så finns det ju mobbning på de flesta arbetsplatser och att tro att lärare bara sådär kan få stopp på det beteendet i skolorna är väldigt naivt. Ofta hör man att "skolan inte gjorde tillräckligt" och självklart ska skolan reagera och göra allt de kan, men frågan är hur mycket de egentligen kan göra. Det krävs resurser för att stoppa mobbning, resurser som inte finns.


Hur tycker ni att man ska komma till rätta med mobbing?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Frida

Eftersom jag var kraftigt mobbad själv under flera år, vet jag inte vad som skulle ha hjälpt mot "förövarna". Jonas idé om att äldre elever borde säga ifrån tror jag dock skulle kunna fungera. Man får dock aldrig ge dem ansvaret att mobbaren ska sluta mobba, det är alltid de vuxnas ansvar.

Stefan