torsdag 24 september 2009

Tidsresenärens HustruJag lovade ju att recensera "Tidsresenärens hustru" av Audrey Niffenegger och en av anledningarna till att det har dröjt är att jag inte riktigt vet vad jag tycker om boken.

TH är en relationsroman med SF-inslag. Som titeln avslöjar handlar boken om Henry, en bibliotekarie med en genetisk sjukdom som gör att han ofrivilligt förflyttas i tiden. Detta skapar många problem, inte minst för att han kan försvinna när som helst och dyka upp var som helst, utan en tråd på kroppen.

Historien drivs framåt av Henrys relation till Clare som inleds redan när Clare är liten och Henry reser tillbaka i tiden och hälsar på henne (vilket han gör eftersom de i "framtiden" har ett förhållande).

Kärlekshistorien är spännande och många av de problem och dilemman man tror kommer uppstå, uppstår naturligtvis (t.ex. måste Henry avgöra huruvida han bör berätta om när personer kommer att dö).

Jag tycker att större delen av boken är trivsam att läsa och trots alla hopp i tid och rum går det att följa med i historien. Det märks verkligen att författaren har lagt ner ett enormt arbete på att få alla detaljer att gå ihop (vem som vet vad när osv.). Vissa delar är mycket bra och spännande, medan andra kan bli tråkiga. Författaren vill verkligen berätta om allting som händer i huvudkaraktärernas liv och mycket skulle kunna skalas bort. Dock läste jag hela boken relativt snabbt, vilket betyder att den ändå var relativt svår att lägga ifrån sig.

Om du är sugen på skön verklighetsflykt och trivsam läsning av en sorglig och annorlunda kärlekshistoria ska du läsa "Tidsresenärens Hustru", men annars föreslår jag att du ser filmen som kommer nu i höst istället. Snygga Eric Bana och vackra Rachel McAdams spelar huvudrollerna och filmen är förmodligen en riktig snyftare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett trailer för filmen och den är underbar. Jag längtar!


Hälsningar Anna

Pernilla sa...

Läste den för länge sedan och älskade den! Jag kommer garanterat att se filmen! Tror den gör sig väldigt väl som film!