lördag 5 september 2009

Vill någon bli ihop med mig?


Alla har upplevt det...

Plötsligt vlll man ha jackan eller skorna man först nobbade eftersom mamma nu har gett dem till lillasyster istället.

Och när exet träffar en ny tjej finns det ett litet stråk av ånger och avundsjuka, borde man ha stannat kvar i relationen istället för att göra slut?

För att inte tala om när man söker jobb och berättar att man redan erbjudits en tjänst någon annanstans. Med ens blir intervjuaren extra intresserad. Om någon annan vill ha henne då måste det betyda att hon är bra och att vi går miste om något om vi tackar nej.


Självklart fungerar det även så här i förlagsbranschen. Ett förlag som funderar på att ge ut en författare måste bli påverkade om de hör att ett annat förlag också är intresserade.

Jag har hört om många fall där förlaget har velat och velat tills plötsligt någon annan blivit intresserad av manuset. Potentiell konkurrens kan göra att förlaget äntligen får tummen ur och bestämmer sig. Kanske är det inte så konstigt. Det är ju ett vågspel att satsa på en ny författare och om man hör att någon annan också tycker att hon/han är tillräckligt bra för att ges ut så måste det ju påverka hur man själv ser på möjligheterna.


Fast ibland undrar jag om det verkligen är sunt att förlagen "funderar" i X antal månader. Antingen vill de ha manuset eller inte, det är ju bara att bestämma sig. Författaren erbjuder ju förlaget något, hur länge ska hon/han behöva vänta på ett svar?


Hade du accepterat att vänta så länge på ett jobb eller en potentiell partner?

"Vill du bli ihop?"

"Ja, ge mig sådär 10-18 månader (egentligen obestämd tid) så får jag se. Berätta dock gärna om någon annan vill bli ihop med dig under tiden, för det får mig kanske att omvärdera din potential."


Nej, jag börjar mer och mer tycka att man borde ge förlagen en deadline (oj vad tuff jag låter nu, men jag menar mer i allmänhet. Jag kommer inte ge några förlag någon deadline. Jag står gärna på "kanskelistan" i 3 år till, men sen får det vara nog! Jag har väl lite stolthet kvar i kroppen).

Jag tror att det vore nyttigt om både författaren och förlaget har en tidslinje att hålla sig till. Precis som när man söker jobb och förväntar sig att få ett svar inom 2-3 månader (fast ibland får man ju inte ens det). Förlagen kunde åtminstone höra av sig efter 3 månader och säga "vi gillar ditt manus och vi funderar på att ge ut det men vi behöver mer tid på oss".


Vad tycker ni? Det hade varit spännande att höra ett förlagsperspektiv!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker verkligen också att det borde finnas en deadline för förlag, absolut. Det förlaget jag har skickat till skriver på hemsidan att de har som målsättning att svara inom två månader. Nu har det gått två månader men jag har lite is i magen. Tre kan jag ge dem känner jag nu men sen, jag vet inte...
Men tre månader är väl inte för mycket att begära..?

/Petunia

Frida sa...

Hej Petunia!

När jag har fått nej har det tagit mellan 2-3 månader, men när någon varit intresserad har det tagit mycket längre tid.

Flera förlag har haft mitt deckarmanus "Stormhav" sedan december, alltså runt 9 månader, och nu har de fått mitt andra manus "Arvtagaren" också. Det hade varit väldigt trevligt att få lite information om vad som pågår. Har någon läst mitt manus? Är det något som de är intresserade av? Vad händer härnäst? Det känns som mitt manus är mitt i en förhandling som jag är helt utesluten från.

Tålamod, tålamod, tålamod ;D.


Hoppas att det händer något snart!


Kram Frida

Anonym sa...

Hej Frida,

om förlagen har haft dina manus i 9 månader så skulle jag ringa upp dem och fråga vad som händer om jag var som du.

Varför tveka på det?

/Kamilla