lördag 21 augusti 2010

Fråga

Såg att jag hade missat en fråga i en kommentar. Förlåt anonym, vem du än är!

Jag är strukturerad när jag börjar skriva, snarare än strategisk. Jag har ofta ett budskap och/eller ett genomgående tema som jag naturligtvis funderat ut i förväg. När temat är bestämt börjar jag skissa på huvudkaraktärerna och vad som kommer hända med dem. Då jag har ett "skelett" till boken försöker jag skapa en passande början och ett passande slut. När dessa funderingar är avslutade börjar jag ofta skriva de första kapitlen för att hitta tonen och låta karaktärerna ta form. När jag lärt känna karaktärerna bättre skriver jag "rubriker" till de olika, avgörande händelserna som kommer leda upp till slutet och sedan är det bara att fortsätta skriva!

Hur gör du själv anonym och vad jobbar du på?


/Frida

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte börjat skriva ännu, överväger bara att försöka skriva en bok. Men jag har en tanke om att jag behöver ett ungefärligt "recept" ungefär som man måste ha när man lagar mat 1:a gången, även om man ätit massor med god mat ;)
Jag har sökt på internet efter info om hur man skriver en bok o efter hur man bör lägga upp arbetet. Just en method som heter "the snowflake-method" tycker jag verkar ha många fördelar.
Jag roar mig just nu med att läsa bloggar av folk som skriver böcker för att lära míg mer om processen o tycker att du verkar produktiv, så ville ha tips! Tack för din beskrivning, din struktur verkar bra tycker jag!

FRIDA sa...

Hej anonym!

Vad roligt att kunna hjälpa till. Jag skriver helt på känsla, det finns med andra ord ingen uttalad plan bakom min struktur, jag gör vad som känns naturligt. Det är säkert bra att använda sig av beprövade metoder, men var inte rädd för att "bara skriva".

Kram Frida

cavatus.wordpress.com sa...

Läs denna polismans insändare:

tinyurl.com/2v7outv

För folk med integritet och självständigt tänkande rekommenderas den svenska journalisten Julia Caesars texter. Oavsett om man håller med eller ej går det inte att förneka att en grävande journalistik av detta slaget saknas i Sverige. Här finns länkarna:

www.korta.nu/jc