torsdag 26 maj 2011

Kreativitet

Enligt journalisten Maciej Zaremba, som gjort en reportageserie om skolan i DN, är undervisning "ett konstnärligt yrke" som kräver frihet för att man ska kunna göra ett bra jobb. Åsa Beckman skriver även att undervisning innebär "fyra timmar i direktsändning varje dag – och inför en publik som inte ens är där frivilligt".

Vad glad jag blir att dessa frågor äntligen tas upp i debatten. För att vara en god lärare krävs det att man får tid/utrymme att tänka och reflektera och att samla inspiration på det sätt som passar en. På många sätt är det faktiskt ganska likt att arbeta med skrivande - det handlar ytterst om lust och kreativitet. Tänk vad bra det vore om fler förstod detta!



PS. Jag lovar att uppdatera er om "min nyhet" så snart det går! DS.

4 kommentarer:

Pernilla sa...

Jag älskade hans liknelse med att man står i fyra timmars direktsänding per dag. Bara det att sanningen är nog mer 6 timmar. OCh INGEN JÄVLA STYLIST till hjälp. Och ingen researcher. Och ingen assisten. Och ingen loge.

FRIDA sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
FRIDA sa...

Hej P!

Jaså, var det han som sa det också? Det är ju verkligen helt sant, folk förstår inte hur otroligt ansträngade det är att "showa" flera timmar om dagen (och detta är ju bara en bråkdel av vad vi väntas göra). En dag ska lärarna få upprättelse och den bekräftelse vi förtjänar, men tills dess får vi helt enkelt nära våra författardrömmar ;-).

Simona sa...

Alltså, i min värld är lärarna de stora hjältarna. Verkligen. I en lång och ärofylld tradition, sedan Laura Ingalls tid, lär de ut och bildar. Läraryrket är ett av de få VIKTIGA jobben här i världen.
Hm. En Romance-hjältinna som är lärare? Hm. Varför inte. Och sen.. Och då.. Måste anteckna lite...


Och P! Vad gör du här?! Ska inte du REDIGERA???