tisdag 27 september 2011

Reflektioner

Här kommer två reflektioner:

Amanda skriver här om feedback hon fått från förläggare på bokmässan. Bl.a. fick hon höra att vill man bli utgiven så bör man skriva ett "spänningsmanus". För att sticka ut behöver man med andra ord skriva en spänningsroman som inte är en deckare.

Jag läste just en bokrecension där en ansedd författare sågades för att han inte beskriver sina karaktärers fysiska attribut tillräckligt detaljerat. Personligen tycker jag inte om när man redogör för karaktärernas utseende alltför mycket. Det kan lätt bli en högstadienovell av det.


Vad tror/tycker ni?

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag tolkade det mer som att han menade att det ska finnas spänning i romanen i bemärkelsen driv och dramatik som gör att man vill läsa vidare. Själva uppbyggnaden ska alltså vara spännande. Och jag håller med om att de flesta bra böcker har en sådan uppbyggnad.

Din bok är ju inte vad jag skulle kalla för en spänningsroman, men den har ju definitivt driv och en historia som långsamt vecklas upp för läsaren, och det är ungefär så jag tolkade det som förläggaren sa i det här fallet.

Monica O Kolkman sa...

Alltför utmejslade beskrivningar av en karaktärs utseende är bara jobbigt.
Men lite vill man ju veta. Lång, kort, tjock, smal, blond, mörk...
Att beskriva någon som vacker kan däremot vara vanskligt. Om det inte är en annan karaktär som tycker det om karaktären man beskriver.
Jag gillar när beskrivningarna ligger inmatade i texten, lite i förbifarten tex, "hon flätade snabbt en lång tjock fläta av sitt mörka hår", i stället för; "hon hade långt, tjockt och mörkt hår".

Själv är jag ganska återhållen med beskrivningar av karaktärerna.

Monica O Kolkman sa...

Sara, så tolkade jag också förläggarens ord. Det finns olika sorters spänning.
En bok utan driv och flyt vill ingen läsa, det är bara tråkigt.

Kära Syster sa...

Angående attributen är jag också lite försiktig. Men visst, är det relevant så är det klart att man påpekar klädsel eller kanske hur långa två karaktärer är i förhållande till varandra eller om en karaktär har en väldigt tydligt drag som är viktigt för hur den behandlas osv.

Annars gillar jag böcker där karaktärernas personlighet, egenheter och sätt att uttrycka sig får ta den största platsen och utifrån den informationen skapar man som läsare sin egen bild av de fysiska attributen.

Men det kanske är beroende på vilken slags bok det är också? För min del kan jag nog alltid ändra mig när jag tänker efter... :) /Anna

Annika, Bokplantan sa...

Jag gillar verkligen inte när karaktärers utseende beskrivs för ingående. Det kan få mig att sluta läsa en bok. Små detaljer räcker så att jag kan bilda mig en egen uppfattning.

Amanda sa...

Jag tolkade det också så; att det inte måste vara "spännande" i meningen thriller/död/action, mer en "hur ska det gå"-känsla.

Grattis till din tokfina bok Frida!

FRIDA sa...

Hej alla!

Vilken spännande diskussion. Det är alltid intressant att höra vad andra tycker. Det känns skönt att många håller med mig om det här med utseende eftersom jag sällan beskriver mina karaktärer på det här viset.

Jag håller helt med om att man hellre vill att karaktärerna "gestaltas" snarare än beskrivs.

Tack för alla snälla ord. Jag behövde sådana idag ;-).


Kram Frida