fredag 20 januari 2012

Kreativ utmaning?

Jag ska säga som det är rätt upp och ner. Det är faktiskt inte särskilt lätt att skriva en bok.

Första ska man komma på en idé, sedan ska man omvandla idén till en historia, välja struktur, perspektiv mm. Efter detta måste man skapa komplexa och intressanta karaktärer som hjälper en att berätta historien och gärna få till en spännande inledning, bra klimax och ett fantastiskt slut. Utöver detta gäller det att få loss skrivtid för att skapa allt ovanstående och dessutom gärna förmedla ett nytänkande och viktigt budskap med det man skriver.

Sedan tillkommer ju allt det där andra, att hitta ett förlag som vill ge ut boken (eller ge ut den själv), att korrekturläsa, redigera, stryka, stryka, stryka, göra omslag och marknadsföra.


Allt detta är en utmaning i sig, men när man dessutom har ett eller flera barn som också vill ha uppmärksamhet, en chef som kräver att man är på jobbet och en familj som tycker att man ska "äta middag ihop" och "hjälpa till med tvätten", ja då är det snudd på omöjligt att faktiskt lyckas.


Är det detta som kallas för en "kreativ utmaning"?

4 kommentarer:

Kära Syster sa...

Och ändå så lyckas folk (som du till exempel) om och om igen! Det är inspirerande och ibland det ända som håller mig uppe.

/Anna

Lovable sa...

Tack för ett väldigt bra inlägg! Jag sitter just nu och våndas för att kapitel ett inte vill sig alls. Efter två böcker vet man att det ger sig efter en tid,men det gör inte frustrationen mindre just nu. Man sliter dagar och kvällar, helger och lov för att man älskar att skriva, för att det inte finns något annat man hellre gör. Familjen väntar och hoppas tillsammans med mig att det där förläggarsamtalet ska komma någon gång... Det är så inspirerande att läsa att det lyckas för andra som varit med om samma resa! Tack Frida! Kram!

Johanna sa...

Har gått i dessa funderingar länge nu, det måste vara otroligt mycket jobb. Om man inte åker in på ett bananskal som en del verkar göra. :S

Hoppas din helg blir skön och vilosam!

FRIDA sa...

Tack Anna! Jo, det är klart. Ibland går det trots allt.

Tack Lovable (Helena?). Ja, det är frustrerande.

Hej Johanna. Ja, fast även de som åker in på ett bananskal måste ju ändå ha skrivit boken någon gång. Men sedan kan man såklart ha mer eller mindre tur.


Kram på er!/Frida