lördag 12 maj 2012

Det här med att drömma

Den första, riktiga skrivdrömmen jag hade var nog att färdigställa ett manus. Innan jag hade gjort det kändes fullbordandet av ett manus som något ouppnåeligt. Bara tanken på att skriva en så stor textmassa under så lång tid som samtidigt skulle vara sammanhängande var svindlande.

Nästa steg var att låta någon annan läsa manuset. För några år sedan hade jag en bokcirkel tillsammans med mina barndomsvänner och jag drömde i hemlighet om att en dag presentera mitt eget manus för gruppen. 

När så någon eller några läst mitt första manus fortsatte drömmen att utvecklas. Till en början ville jag bara att ett förlag skulle läsa det jag skrivit, men snart blev jag modigare och började hoppas på ett bokkontrakt. Den här drömmen, som de av er som följt min blogg säkert känner till, höll i sig ett bra tag. Jag var nära ett par gånger, skrev och skrev nytt, hela tiden med en otålig känsla i kroppen. Det kändes lite som ett Sisyfos-projekt, men till slut fick jag upp stenen på bergets topp.

Det lustiga är att när man väl når det där målet som man drömt om och kämpat för så länge så är man ändå inte riktigt nöjd. Drömmarna fortsätter att växa. 

Just nu drömmer jag om att tjäna pengar på mitt skrivande så att jag kan fortsätta skriva. Det är fantastiskt roligt att författa, men det tar på krafterna (och naggar på familjens tålamod när ALL ledig tid går åt) och är tufft att göra samtidigt som man har en annan heltidssysselsättning.

Jag drömmer även om att få goda recensioner (vilket jag har fått, men nu är det ny bok som gäller och då börjar man om på noll igen), bli förstådd, uppskattad och bekräftad av läsare och kollegor.


Så, nu vet ni mina innersta drömmar. Var drömmer ni själva om?

11 kommentarer:

Helena Milton sa...

Precis samma sak, att kunna leva på mitt skrivande!!!

Kära Syster sa...

Åh, jag är precis där i början, och drömmer om att få ihop mitt spretiga manus till en enda, sammanhängande text. Samtidigt ser jag längre fram längs vägen och drömmer om att bli läst, och att läsarna ska gilla texten så mycket att jag kan leva på att skriva. Men första steget, första drömscenariot är förstås att lyckas skriva den där texten...

/Anna

malin r a sa...

Som du jag med :)

FRIDA sa...

Hej Helena!


Att helt leva på skrivandet är nog tyvärr omöjligt. Det är väldigt väldigt få som kan det, men jag hoppas åtminstone på att i framtiden kunna deltida. (Fast man ska såklart aldrig säga aldrig).

Kram Frida

FRIDA sa...

Hej Anna!

Du kommer nå fram dit, jag lovar. Det gäller bara att inte ge upp.


Kram Frida

FRIDA sa...

Hej Malin!


Vi är många som delar den drömmen vilket är härligt. Vi är åtminstone inte ensamma.


Kram Frida

Ninas skrivarlya sa...

Jag drömmer om det där telefonsamtalet från förlaget att de vill ge ut mitt manus och göra en riktig bok av det. :)

Kram

A-K sa...

Jag drömmer om att få färdigt mitt manus :)

FRIDA sa...

Hej Nina!

Oj vad jag drömde om det, i flera långa år. Och även om det känns hopplöst kan jag inte säga något annat än: ge inte upp!


Kram Frida

FRIDA sa...

Hej A-K!


Jobba bara på, plötsligt händer det!

Kram Frida

FRIDA sa...

Hej A-K!


Jobba bara på, plötsligt händer det!

Kram Frida