måndag 7 maj 2012

Det här med genrer

I dag har Pernilla skrivit ett inlägg om huruvida det är viktigt att tillhöra en specifik "genre" på debutantbloggen, något som jag själv funderat en hel del över.

Då jag läser om "ämnet" på nätet ser jag att många anser att en genrebestämmelse är nödvändig för att man framgångsrikt ska kunna sälja sina böcker. T.ex. menar en journalist att Denise Rudbergs framgångssaga delvis beror på att hon så tydligt tillhört specifika genrer (först chic-lit, sedan elegant crime). Lite krasst skulle man kunna säga att kunden vill veta vad de får när de köper en bok.

Vad ska jag då kalla det jag skriver? Hur jag än vänder och vrider på genrerna så känns det som om det blir aningen missvisande. Är mina böcker historiska romaner? Romance? Eller kanske rent av historiska chic-lit-böcker?

Ingen av dessa "fack" stämmer helt överens med det jag skrivit och den beskrivning som jag tycker passar bäst är historiska kärleksromaner, men är det verkligen en genre?


Hur mycket påverkar genren er då ni väljer böcker? Är ni allätare eller föredrar ni en viss genre och har fördomar mot andra genrer?

4 kommentarer:

Marika King sa...

Hallå Frida!
Tycker också att det här är svårt. När du xäger historisk kärleksroman så tycker jag dock att det är en ganska tydlig genre? Eller? Har inte läst dina böcker ännu, men en historisk kärleksroman innefattas väl i Romance? Eller varför tycker du inte att det passar?
Min bok Supernova kallades bara underhållnigsroman av förlaget men det är ju en väldigt bred genre. Läsare sa chick-lit med svart edge eller allvarlig chick-lit. Och det ÄR inte tradtionell chick-lit, men ändå....:) Relationsroman kanske, men den är inte så lik typ Zweigbergk eller så... Tycker också det är ursvårt. Men termen chick-lit ska man ju hålla sig ifrån, vad det verkar:(
Hur som. Mer frågor än svar. Sorry!
Marika

Anonym sa...

Hej Frida

det är svårt, om jag ser till mig själv när jag köper böcker så tittar jag inte på "genre" när jag väljer bok. Oftast omslag och baksidetext och självklart rekommendationer. Jag är en allätare när det gäller böcker.
När det gäller Romance och alla deras subgenrer så tror jag nog din passar in där någonstans (har inte läst den ännu dock)


USA har nog fler undertitlar än vad vi här i Sverige men där kan jag ha fel då jag inte är jätteinsatt i alla :)

Det verkar lukras upp i branschen när det gäller genretillhörighet eller så blir det fler undergenrer.

Som min bok jag skriver, det är en kriminalroman (tror jag :)med mycket relationsproblematik, kärlek/erotik/sex. Vet inte riktigt hur jag ska kategorisera den!

Jag säger som Marika, kanske mer huvudbry än svar.

Må så gott!

FRIDA sa...

Hej Marika!

Tack för din kommentar!

Jag hoppas att historisk kärleksroman är ok, även om det känns ganska brett. Problemet är väl just att det är svårt att beskriva en hel bok som man arbetat med i ett helt år (minst) med bara ett eller två ord.

Ja, chic-lit är det verkligen inte. Om någon köpte mina böcker med de förväntningarna skulle de nog bli besvikna (jag har mycket mer "svärta" än en "normal" chic-lit).

Kram Frida

FRIDA sa...

Hej Susanne!

Jag tittar också väldigt mycket på omslag, men när jag nu själv fått vara med och påverka omslagen till mina böcker inser jag hur svårt det är (dvs att hitta ett omslag som verkligen "lovar rätt").

Det beror nog på vad man menar med romance. Enligt Simona Ahrnstedt som är lite av en expert på området är mina böcker inte romance och jag kan nog hålla med henne eftersom fokus ligger på mycket annat än just det romantiska och kanske är de mer "utvecklingsromaner"(?).

Lycka till med din bok!

Kram Frida