fredag 3 augusti 2012

Jag har förändrats

Sedan jag blev utgiven har mitt sätt att se på litteratur förändrats.


Tidigare kunde jag vara mycket kritisk till andra författare. Jag klagade på karaktärer, hur böcker slutade och hur de var uppbyggda. Jag gillade egentligen bara böcker som var skrivna på ett sätt som passade mig. Nu har allt det där förändrats. Jag har fått en nyfunnen respekt för skapandet av litteratur och uppskattar författarens vision på ett helt annat sätt. Bara för att jag hellre hade sett ett annat slut innebär inte det att slutet är fel eller dåligt. 


Jag har också blivit försiktigare med hur jag uttrycker mig om andras böcker eftersom jag nu vet vilken enorm process som ligger bakom skapandet. Det är enkelt att klanka ner på författare. Man kan alltid hitta svagheter i "konst", saker som helt enkelt inte faller en i smaken (och det är helt okej om man uttrycker sig konstruktivt).  


Vad tycker ni? Har man några skyldigheter då man uttalar sig om andras skapande eller är det bara härligt att såga andra människors skapande för sågandets skull? 

3 kommentarer:

Anonym sa...

För mig som översättare är det tvärtom. Jag har blivit mer kritisk till dåliga översättningar och vägrar läsa en bok som är dåligt översatt nuförtiden. Fastän, eller förmodligen på grund av att, jag vet hur mycket jobb som ligger bakom.
Det är kanske annorlunda för författare.
Kram, Stina

Ninas skrivarlya sa...

Jag har också blivit mer nyanserad och mer ödmjuk i mitt sätt att läsa och kritisera böcker. Nu när jag vet hur enormt mycket arbete som ligger bakom så är jag mer återhållen med kritik. Dessutom är det väl så att genom bloggarna så har jag fått lära känna människorna som skriver böcker, och genom det har jag fått en större förståelse för processen bakom skrivandet och att det är vanliga människor av kött och blod som faktiskt kan såras om man skriver något nedsättande om en bok. Visst fattade jag det innan också, men det har ändå väckt något hos mig som gör mig mer respektfull. Svårt att förklara, men hoppas du förstår.

Kram

PS. En recension på din bok är på g under dagen. :)

annelie / boklotus sa...

Jag gillar att du tar upp det här, ibland är man lite väl hård i sin kritik och glömmer bort hur mycket tid, jobb och kärlek som författaren lagt bakom sin berättelse. Jag glömmer det lätt, trots att jag själv blivit refuserad och därmed inte är kvalificerad att veta vad som är bra eller dåligt i en bok ;) Men man gillar ju olika, och det är bra att du påminner oss om att man kan vara fin i sin kritik och inte bara såga. Såga för sågandets skull gillar inte jag i alla fall.