måndag 12 november 2012

Intervju med Karina Johansson


Min författarkollega Karina Johansson har släppt en ny bok. 

Karinas spänningsromanen "Utan egen vinning" är en fristående uppföljare till debutromanen "Bara en pärla" som gavs ut 2010. Handlingen är förlagd till Sunne, Värmland, där också författaren Karina Johansson bor. Jag ställde några frågor till Karina:


     1.    Varför valde du att skriva en bok som utspelas vid ett katthärbärge?
Därför att jag tycker att hemlösa katter är ett samhällsproblem som alltför många blundar för och som inte ens skulle behöva existera. Nu är inte storyn i första hand uppbyggd kring det, utan kring en mordgåta som bokens huvudperson Stina försöker lösa.

2.       Finns det kopplingar mellan din första bok, Bara en pärla, och Utan egen vinning?
Det som är gemensamt är att båda böckerna utspelas i Sunnemiljö. Huvudpersonen är inte samma, utan en bigfigur i Bara en pärla är huvudperson i Utan egen vinning. Även några andra karaktärer från Bara en pärla dyker upp igen. Men man behöver inte ha läst första för att kunna läsa andra!

3.      Att skriva en bok är ett stort projekt. Var hittar du drivkraften att slutföra den?
Det är nog just att det är ett så stort och svårt projekt som driver mig att fortsätta jobba. Går något för lätt, då tror jag att jag har lättare för att tröttna. Inspiration hittar jag också hos andra författare som bloggar, där man får följa deras kamp för att bli färdiga med sin bok.

4.      Vad är det lättaste och svåraste med att skriva en bok?
Eftersom jag arbetar halvtid har jag gott om tid att skriva, så det är en enkla biten. Det svåra är att bygga upp en spännande och trovärdig historia och att få en karaktär att beröra läsaren. Bland mycket annat.Baksidetext till "Utan egen vinning". 

Stina vaknade av ett kras. Hon slog upp ögonen och stirrade ut i mörkret. Det var glas som krossades och den här gången lät det inte som om någon krossade fönstren till stallet utan att ljudet kom från en plats en bit undan. Hon la handen runt handtaget på en spade och öppnade långsamt dörren. Den här gången skulle han inte komma undan.

Äntligen kan kattföreningen Stjärnan bygga ett härbärge för hemlösa katter. De letar lokal och hittar snart ett stall som stått öde i årtionden vid Uddebergs gård utanför Sunne.

Men ingenting blir som Stina och de andra medlemmarna tänkt sig. I samma veva som de ska flytta in hittas en kvinna mördad på gården och under renoveringen börjar märkliga saker hända. Snart förstår de att allt har ett samband med deras flytt till Uddeberg. Frågan är bara vem som inte uppskattar att de bygger om det gamla stallet.

 

Inga kommentarer: