torsdag 23 oktober 2008

Glass är gott


Idag har jag varit på ett "författarsamtal" med Johanna Lindbäck som skrivit två ungdomsböcker. Det var verkligen jätteroligt att lyssna på när hon berättade om sin resa mot att bli författare.

Johanna kom igång med skrivandet på allvar när hon fick möjlighet att ta tjänstledigt ett år och bara behövde jobba deltid. Hon skrev då manuset till "En liten chock" och skickade det till fem olika förlag. Fyra av förlagen sa "Nej", men det femte tyckte om hennes stil och ville att hon skulle skriva om boken. Hon arbetade om manuset och när det var färdigt gavs boken ut.

Johanna berättade att hon från och med i år jobbar 80% för att kunna ägna en dag i veckan åt att skriva. Naturligtvis använder hon även helger och lov och hon ska precis som jag sitta framför datorn hela novemberlovet.

Att de pengar hon tjänar på sina böcker inte räcker långt är väl ingen överraskning. Johanna upskattade att har fått ca. 30 000 kr för sin första bok, vilket i grova drag betyder att hon hade behövt sälja nästan tio gånger så många böcker för att kunna försörja sig på sitt författarskap.

En sak som var skön att höra var att även en livs levande, utgiven författare drabbas av skrivkramp och att Johanna ibland sitter en hel dag utan att få ur sig något vettigt. Så för alla er hoppfulla där ute, fortsätt kämpa!

Nu har jag nästan glömt vad jag skulle skriva om glass annat än att det är väldigt gott!

3 kommentarer:

mitt fyrverkeri sa...

Precis vad jag behövde höra. Ska just sätta mig och trycka ur mig lite skapande :)

FRIDA sa...

Hej Maza!

Vad härligt! Själv har jag varit rätt tom idag. Det känns som jag kommit till ett hinder mitt på vägen som jag måste över. Är dock trött och kom hem sent...förhoppningsvis blir det bättre imorgon.

Kram Frida

Anonym sa...

Tråkigt att man inte tjänar mer än så. Givetvis beror det på hur mkt man säljer men realistiskt blir det väl inge Läckberg mängder innan man jobbat in sig..:-)