fredag 3 oktober 2008

Kommentar i skrivarmammas blogg

Det här svaret fick jag på en fråga till Mattias B på Piratförlaget om hur man ska göra om man vill bli utgiven:

Frida (och andra): Först och främst, skriv ett bra följebrev och fånga förlagets intresse direkt. Du kan inte ana hur viktigt detta är! Låt förlaget veta lite kort om vem du är, varför du skrivit boken och vad som är speciellt med just din bok. Redan i följebrevet kan man från förlagets sida då få en föraning att det här är ett manus som man verkligen ska titta noggrant på. Man vill känna att manusförfattaren ska vara seriös i sin inställning till författarskapet. Och det är sådant som märks i ett välformulerat följebrev.

Saker man inte ska göra:
* Skriv inte att "romanen får tala för sig själv" och sedan inget mer om innehållet - det är mycket svårt att börja läsa ett manus utan att veta något om det. Oftast behöver man en baksidestextliknande presentation så att man vet om man ska läsa det som t ex en spänningsroman eller en kärleksroman.
* Tala inte om i följebrevet att flera personer i din närhet har läst manuset och alla är jätteförtjusta. Nästan alla gör nämligen detta och jag är dödligt trött på det, eftersom även de allra sämst skrivna manusen skickas in med sådana rekommendationer från familjemedlemmar. Låt gärna andra personer läsa ditt manus innan du skickar in det, men nämn det inte i brevet, det ger inga pluspoäng. Var överhuvudtaget proffsig i din ton, men aldrig skrytsam.
* Skicka inte med CV. Det räcker att du i korta drag berättar lite om dig själv.

Förlagen letar sällan efter specifika genrer - det är bra berättare man vill hitta. Det är inte alls lättare att nå igenom med en deckare än med något mer finstämt. Det gäller bara att vara tillräckligt bra. Tänk på att de största världssuccéerna i modern tid har kommit i genrer som folk trodde var helt utdöda. Överraska förlaget med manus och genrer som de inte hade väntat sig!

Hoppas att du har någon nytta av ovanstående kommentarer. Det finns förstås inga universalvägar - allt handlar om att vara unik.

Hälsningar,
Mattias

3 kommentarer:

FRIDA sa...

Jag blev jätteglad för det här svaret. Tack Mattias!

I mitt brev skrev jag väldigt lite eftersom jag läst att man inte ska avslöja för mycket om boken. Till nästa gång tänker jag helt klart skriva mer. Som tur var undvek jag att skriva "manuset talar för sig självt"!

Jag vet inte av vilken anledning jag är gladast, Mattias kommentar eller att min man gjort Cuba Libre!

Anonym sa...

Hej,

Kul att du lade in mina kommentarer även här. Ska bli spännande att se om någon har andra uppfattningar. Man kan förstås utvidga det här ämnet ännu mer - det här var bara några högst enkla och ärliga synpunkter som kanske inte kommer fram så ofta i vanliga författarhandböcker.

Hälsningar,
Mattias

Anonym sa...

Frida: Nej, man ska förstås inte avslöja hela handlingen i boken. Utgå istället ifrån att du skriver en tänkbar baksidestext, en text som lockar och informerar tillräckligt mycket, utan att det för den skull blir långrandigt. Kort och gott: sälj in boken! Om inte du genom väl valda ord kan sälja in boken till förlaget, så är det ju frågan om förlaget i sin tur kan sälja in den till bokhandlarna och journalisterna. Det gäller bara att hitta kärnan i boken, det som gör just den här boken unik.