måndag 10 november 2008

Skrivlust


Jag har, peppar peppar, sällan skrivkramp. Så fort jag får en chans att sätta mig ner framför datorn kommer idéerna och formuleringarna och det är så jäkla kul. Det har dock inte alltid varit så...

För drygt ett år sedan, när jag påbörjade det här äventyret, tyckte jag att det kändes närapå omöjligt att få ihop till en hel bok. Jag skrev och skrev men ändå tycktes jag aldrig komma framåt. Till stor del berodde det på att jag även raderade efterhand som jag skrev. Jag tyckte att mycket av det som jag fick ner var dåligt och hörde hemma i en papperskorg.

Nu har jag lärt mig fyra viktiga saker.

1. Skriv, skriv, skriv, men radera inte. Vänta tills manuset är färdigskrivet innan du redigerar bort. En scen som verkar tom och tråkig kan fungera jättebra bara du ändrar på några smådetaljer eller väver in den i resten av texten. Om du är missnöjd med ett stycke - skriv en ny version och byt ut det istället för att bara radera.

2. Skriv tills du hittar din berättaröst. När du väl gör det så kommer det flyta på mycket bättre.

3. Alla har dåliga dagar med svajande självförtroende och ibland känns allt man skriver som ren dynga. Då måste man bita ihop och tänka att "strunt samma om det inte blir bra, jag ska ändå skriva färdigt den här berättelsen!".

4. Saknar du inspiration - läs! Jag brukar till exempel skriva ner ord jag gillar när jag läser och sedan utmana mig själv att använda dem i nästa kapitel.


Jag hörde någonstanns att det är tre saker som krävs för att man ska bli utgiven författare. Man måste ha talang, man måste vara envis och man måste vara flitig. Det går till och med att bli utgiven om du bara har två av dessa eganskaper: envishet och flit. Detta tycker jag säger otroligt mycket om skrivprocessen.

Skrivarmamma har en intervju med författarcoachen Johanna Wistrand på sin blogg. Gå in och läs den för fler tips och mer inspiration!

1 kommentar:

Anonym sa...

Läs vad jag säger om din blogg på min blogg.
Hälsar Malin Persson Giolito