måndag 29 december 2008

Imponerad

De senaste dagarna har jag gått och misstänkt att jag har fått en urinvägsinfektion. Det har bara blivit värre och värre och jag har haft svårt att sova på nätterna eftersom det har gjort så j**la ont. Tyvärr har det ju varit helg 5 dagar i rad och därmed stängt på vårdcentralen. I går fick jag dock nog och ringde jourläkaren på akutmottagningen.

Det tog lång tid att komma fram (2 timmar, men jag lämnade mitt nummer så att de kunde ringa upp). Till min förvåning fick jag dock en tid hos jourläkaren nästan direkt.

Väntrummet på akuten var fullt och jag hörde klagorop från alla hörn. Någon hade suttit där sedan 9 (min tid var halv 2), en handbollsturnering hade orsakat stukade/brutna händer på några 12-åringar som satt och grät i väntan på röntgen och ytterligare en pojke hade åkt skidor och gjort sig illa (var och när förstod jag inte, vi har varken snö eller backar här). Jaha, tänkte jag. Då får jag väl sitta här i ett par timmar, något som kändes extra trist eftersom vi har gäster.

När en jultomteliknande läkare prick halv 2 ropade upp mitt namn kunde jag först inte tro att det var sant. Vi satt och pratade i några minuter, de fick mitt urinprov och efter en kort stunds väntan berättade läkaren att jag behövde penicillin. Allt som allt tog mitt besök 20 minuter.

Efter allt man har hört om den svenska sjukvården så måste jag erkänna att jag i går blev mycket imponerad. Det känns tryggt att veta att den faktiskt kan fungera som den ska och att man en söndag under mellandagarna kan få en läkartid och den hjälp man behöver trots att patienttrycket är stort.


TACK SVERIGE.



PS. I natt kunde jag äntligen sova tack vare de här. DS.

2 kommentarer:

Pernilla sa...

Visst är det kanon. Och ibland har man tur med prioriteringen! :) Krya på dig gumman! Och om du har tips på namnlekar, kika in i min blogg är du gullig.

Anonym sa...

Hej Fritte!

Vad kul att du blev så imponerad av svensk sjukvård. :) Kan dock inte låta bli att berätta varför du slapp vänta medan andra satt där sedan timmar.

Väntrummet du satt i delas av Jourläkarcentralen och Ortopedakuten. På Jourläkarcentralen ringer du ju upp innan och får en bestämd tid, om du bedöms behöva en sådan. Så länge inget oförutsett händer så följer läkaren alltså schemat. (Ett tufft sådant tror jag det är dock - jag tror de har typ 15 min per patient, och då ska de hinna allt pappersarbete också.)

På Ortopedakuten kommer du bara in gående (eller via ambulans) utan tidsbokning, och får en prioritering. 1, 2, 3a - resten blir hänvisade till att söka till jourläkarcentralen eller vårdcentral själva.

Prio 1 får omedelbar hjälp, läkaren rings in - i praktiken kommer dessa patienter oftast in med ambulans. Prio 2 ska få hjälp inom ca en halvtimme. Prio 3a tas därefter, helst i ordning efter när de kom - men det är inte alltid man uppmärksammar det. Så beroende på hur många som är där aktuell dag och hur svårt sjuka de är kan väntetiderna variera galet mycket.

Med andra ord är det mycket klokare att söka sig till Jourläkarcentralen om man kan det och inte misstänker sig vara drabbad av något allvarligt. (Skulle det visa sig vara allvarligt remitteras man dock vidare tilla kuten, och då brukar det gå snabbare än om man går själv eftersom en läkare då redan gjort en bedömning av behovet.)

Jourläkarcentralen har dock bara öppet 17-22 vardagar, och därutöver på helger (kan inte tiderna då).

Oj, det blev långt. :) Sorry! Kan bara inte låta bli att babbla på när det gäller sjukvård. Jag har själv alltid haft svårt att fatta (jag kan fortfarande för lite) var och när man ska söka vilken sorts vård. Så jag vill gärna sprida det lilla jag nu kan. :)

Hoppas ni får en supermysig nyårsafton! Var ska ni fira tro? Vi ska till P:s familj och sen tillbaka fortast möjligt imorgon. Plugg, plugg, plugg. Kommer aldrig att hinna igenom allt innan tentan.

Ha det bäst!!

Många kramar,
Therese