lördag 14 mars 2009

Sexuellt ofredande?


Jag har en kompis som har en kompis och på hennes jobb finns det en mycket gubbsjuk chef. Den här chefen uttalar sig gärna om hur förtjust han är i unga, snygga tjejer. Han säger öppet att han helst vill anställa unga tjejer och när han väl anställt dem så berättar han för resten av arbetsgruppen hur attraktiva de här tjejerna är.

När chefen är i närheten av de här unga, snygga tjejerna får han stjärnor i ögonen. Allting tjejerna säger är fantastiskt bra och de får en mängd förmåner och betydligt bättre lönevillkor än alla andra på det här jobbet. Naturligtvis är inte tjejerna dummare än att de utnyttjar situationen, fjäskar för chefen, flörtar lagom mycket och förhandlar till sig gynnsamma villkor.

Jag tror nog att vi alla är överens om att detta inte är okej. Men vad säger ni om vi vänder på rollerna? I själva verket är faktiskt min kompis kompis chef kvinna och de hon fjäskar för är unga, snygga män. Är det lättare att acceptera då? Vad jag förstår så är de unga, snygga männen på den här arbetsplatsen allt annat än missnöjda med sin situation, så de behöver ju knappats "räddas" från vad man skulle kunna kalla för ofredande.

I mina ögon är hela situationen absurd. Det hade visserligen varit intressant som ett antropologiskt experiment där männens reaktioner på objektifiering och särbehandling utvärderades, men nu är ju inte så fallet.

Min kompis kompis menar att situationen är mycket svårare att lösa just för att chefen är en kvinna. Det finns en rädsla för att den som försöker ta upp problemet eller anmäla chefen kommer avfärdas som fånig eller avundsjuk.


Vad tror/tycker ni?

2 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Sexuellt ofredande är väl tveksamt om man kan hävda om ingen känner sig ofredad, däremot är det väl diskriminerande i den bemärkelsen att könet är avgörande för löneutveckling och förmåner?

Just den här chefen kanske borde söka hjälp för sitt bekräftelsebehov, hon är varmt välkommen till mig:)

Frida sa...

Hej Åsa!

Ja, hon hade nog behövt lite coaching.

Det är ju verkligen diskriminering, och för en gång skull tydlig sådan. Tråkigt att det förekommer på så många arbetsplatser.

Kram Frida