måndag 14 juni 2010

Förlagen tänker

Jag har skickat mitt nya romanmanus "Desamor" till ett fåtal, noggrant utvalda förlag och nu sitter jag, som så många andra, och väntar på respons.

Jag har uppfattat det som att det i snitt tar ca. 2 månader för ett förlag att behandla ett manus (dvs att ta sig en första titt på det och antingen tacka nej eller gå vidare). Om man lyckas få sitt manus direkt till en redaktör/förläggare (vilket man får genom att antingen ha en sådan kanonidé att förlaget vid första anblicken blir jätteintresserade eller genom att redan ha en kontakt på förlaget som läst tidigare verk och är intresserade av att läsa mer) så har jag räknat ut att det tar ca. 1 månad.

Av den anledningen kan jag utgå ifrån att min bok nu läses av flera manusgrupper. Kanske har "Desamor" gått iväg till en utomstående lektör, kanske har den eller kommer den diskuteras i en manusgrupp och kanske, kanske kommer någon att bli intresserad av den. Just nu är jag faktiskt mycket nöjd med "Desamor". Det är en bok som jag själv skulle vilja läsa och den representerar mig på ett bra sätt.

Det enda jag oroar mig för är att jag borde ha arbetat med boken ännu mer. Jag skulle absolut ha kunnat utveckla den ytterligare, men samtidigt kan man ju arbeta med en bok i 100 år utan att den någonsin blir färdig. Jag hoppas, som vanligt, att någon ska se potentialen i min bok och potentialen i mig (är det verkligen för mycket begärt???) och jag ser fram emot att jobba mer med mitt manus, vägledd av en, nej förresten, inte en utan MIN förläggare.

Var är du någonstans? Jag väntar på dig!

5 kommentarer:

Malin, Costa Brava sa...

Vad roligt att du är tillbaka. Men var bara det när du känner för det, för det är ju det som bloggen är till för. Egentligen. Tycker jag i all fall. Precis som med allt annat skrivande. För en själv.. När man behöver och vill. Måste. Ja, du vet ju... Vad roligt och helt otroligt att du hunnit med att skriva ett nytt manus. Du ÄR verlkligen min idol! OM du inte blir utgiven så blir JAG det aaaldrig. ÄÄr det detta manus som är den där lite roligare boken och inte deckare som dina andra? Jag minns att du pratade om det för längesen. Jag blir sååå nyfiken eftersom du är inne på mitt område nu :) Största kramen till DIG!

Pernilla sa...

Jag älskar namnet! Någon gång släpper det. Det måste det. Du är så ihärdig att det måste det. Så det så.

Anonym sa...

Hej Frida!

Vad roligt att du är tillbaka. Hur har du valt ut förlagen?

Kram Anna

Jenny Forsberg sa...

Vad kul att du har skickat iväg manuset. Hoppas att de vill ge ut dig! Men var beredd på att det kan ta längre tid än du beskriver innan förlagen svarar. Lycka till! :-)

FRIDA sa...

Hej Jenny!

Tack! Jo, jag vet att det tar mycket längre tid än så. Det är mer ett mått för min egen skull, så jag vet när jag ska börja hålla tummarna på riktigt. Det finns fortfarande flera förlag som inte svarat angående manus de fick från mig för snart två år sedan...


Kram Frida