lördag 11 juni 2011

Hjälp!!!

Jag försöker reda ut hur man använde "du" och "ni" på 1770-talet. Detta är vad jag kommit fram till:


Det var inte ovanligt att man niade tjänstefolk och överklassen niade varandra fram till slutet av 1700-talet, då man istället skulle använda titlar och det blev ofint att nia någon av samma eller högre rang. Eftersom reglerna "ändrades" under den här tiden är det inte helt lätt att veta hur man ska göra och tilltalet som användes kunde nog till stor del bero på individen och det specifika sammanhanget.

Denna information kommer bl.a. från Magdalena Ribbing, Patrik Hadenius på Språktidningen och Karin Håkansson på Populär Historia.


Har ni några speciella kunskaper på området? Någon som vet med säkerhet hur det var eller hur man tilltalade varandra?


Tacksam för hjälp ;-)./Frida

3 kommentarer:

Caroline sa...

Jag har märkt i flera historiska romaner att "finare folk" använder tjänstefolkets förnamnm/efternamn/hon/han istället för du, t.ex. "Kan Stina vara så vänlig och..."
"Vill han gå och sela hästen?"

Man kan ju anta att i de fina kretsarna skedde förändringen från ni till titel när man talade med förnämare folk, jämfört med ute på landsbygden där det kördes på i gamla vanliga hjulspår på ni (eller I) länge.

Lycka till med redigerandet!

Jessica E sa...

Hör av dig till Chrisoffer O´Reagan! Han vet granterat. Kontakta honom via hans hemsida.

FRIDA sa...

Hej!

Tack för hjälpen båda två.

Caroline, vi är rätt överens om hur man ska göra ;-).

Jessica, tack för tipset. Jag hade aldrig hört talas om honom och eftersom jag tänker skriva fler böcker som utspelar sig på 1700-talet kan han ju vara en värdefull kontakt!


Kram Frida