tisdag 17 januari 2012

Är du nöjd med din lektör?

Många med författardrömmar överväger att betala för lektörstjänster, med förhoppning om att få tillräckligt bra feedback för att kunna förbättra manuset så att det kan bli utgivet.


Jag har alltid varit lite kritisk till detta upplägg, bl.a. för att det inte finns några officiella bestämmelser för hur en sådan tjänst ska se ut/fungera. Vem som helst skulle, i princip, kunna kalla sig för lektör och ta betalt för att läsa ditt manus och som skribent är du i den situationen väldigt sårbar.

Att bedöma ett manus är ju något subjektivt och jag har alltid föreställt mig att en betald lektör heller friar än fäller, eftersom han/hon naturligtvis gärna vill att kunden får en positiv inställning till honom/henne och fortsätter nyttja lektörens tjänster/rekommenderar honom/henne till andra med författarambitioner.


På senare tid har jag dock hört om flera personer som fått mycket användbara lektörsomdömen, som faktiskt bidragit till att ett manus blivit utgivet (bl.a. skriver Manne om detta på Debutantbloggen i dag). Jag har även lärt känna en del lektörer och korrekturläsare som är mycket kunniga och jag börjar inse att det, trots allt, kanske är ganska smart att nyttja professionell hjälp.


Dock tror jag det är viktigt att man hittar "rätt" lektör, någon som man verkligen har förtroende för och som rekommenderats av andra.


Har ni använt en lektörstjänst som ni varit nöjda med? Kan ni i så fall inte rekommendera företaget i en kommentar och ev. berätta lite om hur ni upplevde det?

15 kommentarer:

Kära Syster sa...

Intressant! Jag har ju ännu inte nyttjat min lektör, ska som sagt skicka manuset till Ann Ljungberg den 1/4. Jag har hört massor av gott om henne och har stort förtroende för hennes kunskap. Drömscenariot är förstås att vi ska "tänka likadant" och få till ett bra samarbete. Men jag ser fram emot att få ett proffsigt utlåtande.

/Anna

FRIDA sa...

Hej Anna!

Vad spännande! Det ska bli jätteintressant att höra hur du upplever den processen.


Kram Frida

Johanna Wistrand sa...

Jag har själv jobbat som lektör då och då, men slutat lektörsläsa skönlitterära manus (däremot lektörsläser jag fackbokmanus). Men jag vet tre professionella lektörer för de som skriver romaner: Ann Ljungberg, Elisabet Norlin och Anna-Carin Collin.www.annljungberg.se, www.elisabetnorin.se, www.kreagraen.se
Dessutom är de redaktörer, skrivpedagoger, har eller har haft foten inne i förlagsbranschen, pratat i radio , recenserat blöcker m m. Det är också bra att titta på vad mer en lektör har gjort inom litteratur, så att ens manus inte hamnar hos en person som varken gått skrivarkurs eller läst litteraturvetenskap eller ö h t studerat hantverket.

Johanna Wistrand sa...

oj, skulle stå www.kreagrafen.se (A C Collins hemsida)

FRIDA sa...

Tack för tipsen Johanna! Toppen ju, spännande att få lite "insider-information"!MVH Frida

Jennifer sa...

Hör väl inte till inlägget men..
Jag beställde din bok igår och ser fram emot att läsa den :)

/ Jennifer

FRIDA sa...

Hej Jennifer, en sådan kommentar är alltid relevant och välkommen.

Vad roligt, hoppas att du tycker om den!


Kram Frida

Ninas skrivarlya sa...

Jag skickade mitt manus till Isabella Mendrix (www.skrivkonst.se). Jag fick (efter diverse strul med datorn från hennes sida med flera månaders fördröjning som följd) ett 9-sidigt utlåtande med dels allmänna tips och dels tips som ska hjälpa mitt manus framåt. Jag tyckte det var riktigt nyttigt och jag fick upp ögonen för svagheterna i manuset och har städat upp ordentligt i det efter hennes anvisningar.

Det var dyrt, ja, men faktiskt värt pengarna. Jag har lärt mig massor och bara det är ju värt en del... :)

Kram
Nina

FRIDA sa...

Tack Nina!

Jättebra information. Ja, det är dyrt, men jag kan tänka mig att det är värt det om man känner att manuset blir bättre.


Kram Frida

Annika sa...

Ann Ljungberg har läst de 100 första sidorna av mitt manus (gick hennes distanskurs) och nu har jag Elisabet Norin som lektör. Är mycket nöjd med båda!

FRIDA sa...

Hej Annika!

Vad bra! Tack för att du delar med dig ;-).


Kram Frida

Bläcklilja sa...

Jag är ju part i målet här, eftersom jag jobbar som lektör mm :) Men jag tror precis som de som har kommenterat tidigare, att ett lektörsomdöme kan vara en jättebra hjälp på vägen, och att det definitivt är värt pengarna för den som vill satsa seriöst på sitt skrivande.
Det är en otrolig skillnad att få sin text noggrant genomgången av någon som har det som jobb - och som inte känner dig. Vänner och bekanta "läser in" dig i texten, medan en lektör läser professionellt och har en helt annan blick för vilka detaljer som är viktiga att titta på. Du får en helhetsbedömning av texten och får veta vad som är bra och vad du kan jobba mer med = ovärderligt när du redigerar texten för att skicka in till förlag.
Så satsa på ett lektörsomdöme! Ta dig tid att hitta någon som har bred erfarenhet - det tjänar både du och ditt manus definitivt på :D
//Therese

Monica O Kolkman sa...

Jag tror inte jag skulle ge mig i kast med ett manus igen (med mål att bli utgiven eller ge ut själv) utan utomstående hjälp.
Jag har ingen i min omgivning som kritiskt kan granska min text.

Min författarcoach/lektör såg saker i mitt manus som jag själv antagligen aldrig hade upptäckt, som att inledningen var överbearbetad. Jag hade helt enkelt suttit och filat alltför länge på texten. Jag lärde mig att jag skriver bättre när det får flöda.

Vänner och bekanta läser som Bläcklilja påpekar in dig i texten och det fungerar inte. Bjud gärna in läsare som du inte känner så väl.

Däremot ska man inte vara naiv och tro att ett lektörsutlåtande från en duktig lektör är nyckeln till framgång.
De kan hjälpa dig förbättra din text men har ingen hemlig formel till utgivning (även om de kan ge dig många tips).
Jag har fått fyra standardrefuseringar redan och förväntar mig fler.
Det är lika dåligt resultat som med mitt förra manus. Trots att jag vet att det nya är mycket bättre.

Monica O Kolkman sa...

Jag är väldigt nöjd med min lektör. Skulle i framtiden låta en lektör titta på en ny text, man blir väldigt hemmablind. Och jag har inga runtomkring mig som kritiskt kan läsa min text.

Däremot ska man inte tro att lektörsläst manus är nyckeln till framgång. Men ens skrivande utvecklas definitivt!

Anonym sa...

Jag har precis kontaktat Jenny Bäfving och hoppas att det ska leda till nagot bra. Ska skicka mitt manus till henne nästa vecka. Jag har en dalig erfarenhet av en omskriven och välrenommerad lektör som jag anlitade. Hon valde själv tidpunkt när hon ville ha manuset och lovade mig feedback inom tva veckor; detta skulle vara i slutet av november. I början av december fick jag nagra "one-liner".kommentarer i manuset som skickades tillbaka med kommentaren att hon tyckte mycket om min story och att utlatandet snart skulle komma. Sedan dess har jag inte hört nagot-inte ett ljud. jag har skickat flera mail som hon inte svarat pa; däremot har jag sett att hon varit aktiv pa andra ställen sa jag vet att hon jobbar (saker kan ju hända-sjukdom,olyckor osv). Men ingen respons alls. Mailade för tio dagar sedan och skrev att jag anser samarbetet avslutat pa hennes initiativ eftersom hon inte hört av sig. Inget svar pa det heller... en nu hoppas jag att jag bara hade otur och att det kommer att fungera bättre!