torsdag 5 januari 2012

Bästa bok 2011

Elin tycker att "Charlotte Hassel" var årets bästa bok! Jag blev så glad. Här kommer hennes recension, ni kan även läsa den på hennes blogg.


2011 var ett år när jag läste lite mer än tidigare men ändå inte så mycket som jag önskar att jag hade hunnit och orkat. Jag hann med bland annat Claudia Carroll, Katerina Janouch och Camilla Läkberg (hennes senaste är SÅ JÄVLA BRA!). Den boken som verkligen stod ut för mig var dock Charlotte Hassel av Frida Skybäck, dels för att den var fantastisk bra, dels för att den verkligen inte är typen av bok som jag vanligtvis läser. Jag tänkte mig nu ge mig på en kort recension, förvänta er inga stordåd men ta åtminstone åt er av följande: LÄS den, den är hur bra som helst!

Charlotte Hassel är berättelsen om kvinnan med samma namn som efter en tragisk händelse tvingas fly Sverige i mitten av 1700-talet. 1771 kommer hon tillbaka från England för att rädda sin syster från en förlovning och hon konfronteras då med allt hon lämnade bakom sig när hon 13 år tidigare lämnade landet. Sverige är i politiskt kaos med en död kung och en tronarvinge som inte finns i landet, i riksdagen finns krafter som vill öka adelns makt samtidigt som ryssarna står på förstubron och vill komma in och ta över. Charlotte hamnar i mitten av allt detta samtidigt som hon helt plötsligt står öga mot öga med Axel, mannen hon tidigare varit hemligt förlovad med och som hon aldrig glömt bort.

Den centrala intrigen i Charlotte Hassel är kärlekshistorian mellan Charlotte och Axel och den är rafflande, het och engagerande. Samtidigt tar boken upp det politiska maktspelet och adelns kamp för mer makt och de olika temana vävs ihop på ett förträffligt sätt. Jag fastnade för boken för att historien är väldigt fängslande och väl skriven men även för att den verkligen ger mig en bild av dåtidens Sverige med klassamhället, kvinnors ställning och allt vad det innebar. Jag log i mjugg när det konspirerades och agerades mot de här föreställningarna och uppskattar verkligen det tidslösa temat “kvinnor kan”.

Språket är för övrigt helt fantastiskt och väl avvägt, det är tidsenligt både i form av ordval och tilltal men det är ändå lätt att läsa och förstå. Språket förmedlar sannerligen den rätta känslan och bidrar till att historien får ytterligare djup. Berättandet flyter på på ett ypperligt sätt och det blir sällan tråkigt. (Jag hittade dock två särskrivningar, men vad gör det när resten är så fantastiskt.)

Min enda invändning var att jag hade svårt att komma in i den, men efter de första 50 sidorna vände det totalt. Jag tycker även att den slutade för fort med det kan ha att göra med att jag inte ville att den skulle sluta alls. Charlotte Hassel är helt klart 2011 års bästa läsupplevelse och jag ser mycket fram emot nästa bok!

4 kommentarer:

Nelin - stolt hårunderaming! sa...

Jag förstod att det var något sådant som hade hänt med särskrivningarna, det var ju verkligen det enda i hela boken som jag reagerade på. Man jag förstår frustrationen när man jobbat hårt med en bok och så smyger det in sådana irriterande saker!

KRAM

Suzan sa...

Grattis!

FRIDA sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
FRIDA sa...

Hej Elin!

Ja, sjukt frustrerande ;-).

Tack Suzan!


Kram Frida