fredag 3 februari 2012

Hur snygg är din bebis?

Jag tittade runt på några föräldrasajter och hittade en omslagstävling på vi föräldrar. På sajten kan föräldrar ladda upp bilder på sina bebisar och sedan kan läsarna rösta på vilken bebis de tycker är sötast. Bebisen som får flest röster får bli "omslagsbebis".


Är det bara jag som tycker att det är lite sjukt att ha skönhetstävling för bebisar? Varför vill man utsätta sitt barn för att bli bedömd på det viset? Jag har mycket svårt att förstå detta, men ser samtidigt att väldigt många foton på bebisar har lagts upp.

Är dt bara jag som är känslig? Tycker ni att det här känns okej?


Tanken får mig faktiskt att må lite illa. Stackars barn!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Fruktansvärt samtidigt som man lätt kan konstatera att alla föräldrar tycker att just deras bebis är universums finaste, vackraste och mest underbara. För att inte tala om vad Mormor och Morfar tycker...

Kram M

Anonym sa...

Hej Frida!

Jag tycker inte att det är så farligt. Man får väl inte veta vilka bebisar som inte fick några röster? Dessutom förstår ju bebisarna inte vad som händer.


/ Jenna

Lina sa...

Helt förfärligt, tycker jag! Ska inte ens små oskyldiga bebisar få slippa att bli objektifierade och indragna i vår hysteriska skönhetsindustri? Är allvarligt oroad över vart vi är på väg. Inte minst efter att ha sett dessa modellmammor på TV3. Har alltid trott att vi är klokare och mer sansade här i Sverige än i t.ex. USA, men nu är jag rädd för att det kanske inte är så. Har tänkt att vi inte haft den sortens barnindustri här för att vi ligger FÖRE dem, men tänk om det är tvärtom? Tänk om det bara är en tidsfråga innan vi har beauty pageants och annat otäckt här också? Tänk hur upprörda alla var i reality-tv:ns begynnelse. Nu är det ingen som reagerar längre, vad deltagarna än hittar på. Det är en gradvis tillvänjning som är rätt obehaglig tycker jag. Vad gäller bebisbilder så måste jag säga att det förvånar mig hur lättvindigt folk lägger ut bilder på sina barn på nätet. Barn kan inte hävda sin egen integritet. Det måste vi vuxna göra åt dem. Kram, Lina

FRIDA sa...

Hej M!

Ja, alla bebisar är finast. Varför tävla?

Kram Frida

FRIDA sa...

Hej Jenna!

Jag vet inte om man får veta hur många röster bebisarna får. Och nej, de minns kanske inte, men det behöver inte betyda att de aldrig får veta. Har inte bebisarna och rätt till något slags integritet?

Kram Frida

FRIDA sa...

Hej Lina!

Ja visst är det otäckt.

Jag har också tänkt att vi ligger "före", men så amerikaniserad som vår kultur håller på att bli (är) så kanske skönhetstävlingar för barn inte är särskilt långt bort. Jag tycker t.ex. dessutom att det svenkska top model hade en mycket hårdare ton än det amerikanska. Det är läskigt att se vart vi är på väg.

Kram Frida

Lina sa...

Hej Frida!
ja, jag reagerade också på svenska Top Model. Hade inte förväntat mig den där bitchigheten och blev besviken när den var så tydlig. Undrar om de pratar och beter sig som de gör för att de sett för mycket på den amerikanska varianten och därför tror att det ska vara så, eller om det faktiskt är en attitydförändring som går djupare. Hela den där "jag är inte här för få vänner, jag är här för att vinna!"-mentaliteten gör mig illamående. Är det inte mer värt att få nya vänner, kanske för livet, än att vinna en tävling som alla har glömt inom kort? Eller kan man inte BÅDE vara en bra vän och medmänniska OCH sikta mot att vinna? De ska ju inte rösta ut varandra så de vinner ju inget på att prata skit om varandra eller vara otrevliga. Sen verkar ju den självutnämnda "superstylisten" rätt bitchig också och sånt sätter ju tyvärr tonen och nivån. När "chefen" är ett svin är det fritt fram för alla andra att vara detsamma, liksom. Trist! Hoppas det inte går för långt. Jag är stolt över vår svenska ödmjukhet och tycker det skulle vara hemskt om vi alla skulle börja armbåga oss fram och trampa på andra som tyvärr är rätt vanligt i USA, i alla fall i en del sammanhang.
Kram Lina

A-K sa...

Dumt att tävla eftersom alla ändå bara röstar på sin egen bebis. Min bebis har ett smultronmärke i ansiktet och jag tycker ändå att hon är världens sötaste. Jag vill varken att någon ska bedöma hennes utseende nu eller senare i livet. Det finns viktigare saker att fokusera på

FRIDA sa...

Hej Lina!

Vilka kloka kommentarer du skriver. Jag håller verkligen med.

Nej, man önskar ju snarare att vi kunde sträva åt andra hållet och fokusera på andra saker än utseende och att "ta sig fram" till varje pris. Jag som är lärare och arbetar med unga tjejer vet hur djupa spår alla de här skönhetsidealen sätter.

Kram Frida

FRIDA sa...

Hej A-K!

Men det är ju så löjligt. ALLA bebisar/barn är och förtjänar att vara finast i sina föräldrars ögon. Varför tävla? Jag tycker det är en ganska osund inställning av tidningen. Man kan undra lite vad föräldrarna som anmäler sina bebisar hoppas på, att barnen ska bli hyllade som skönheter eller kanske kändisar? Och hur mycket är det i så fall värt?

Kram Frida