tisdag 29 maj 2012

Jag blir förtvivlad

Så fort det finns ett problem i samhället sitter någon i morgonsofforna och säger att det är "lärarnas ansvar" att lösa detta. Det spelar nästan ingen roll vad det rör sig om, ökade antal självmord, slarv med personlig hygien eller, nu senast, etik och moral på Facebook.

Jag blir så otroligt trött på detta. Självklart vill man som lärare ge elever en god grund att stå på, men du har alltid ett begränsat antal timmar som ska räcka till att se alla elever, följa en kursplan, dokumentera all utveckling, bedöma alla elever, om någon inte möter målet göra upp en plan för hur de ska möta målen, se till att planen följs, rapportera till föräldrar och övrig personal mm. Utöver detta har du tusen andra uppgifter och jag lovar att det är HELT OMÖJLIGT att faktiskt göra allt som du ska, hur många extra timmar du än lägger ner.

Nu tycker reportern som intervjuas på SVT att lärare även ska "umgås" med sina elever på Facebook på sin fritid. Jag blir så förtvivlad att jag nästa börjar gråta. Väldigt många förstår uppenbarligen inte hur en lärares verklighet ser ut. Att man efter 45,5 timmars arbete och en känsla av att man aldrig faktiskt ens har en chans att göra allt det man bör ska man alltså gå hem och sätta sig på datorn och hålla koll på vad ens (200, 300?) elever gör. 

Inte konstigt att en stor andel lärare blir utbrända. Och inte konstigt att det väldigt snart kommer finns en enorm lärarbrist, för vem vill egentligen bli livegen lärare?


7 kommentarer:

Skrivarstudio ordOide' sa...

Ja, och hur kul är det för eleverna att ha sina lärare på facebook? Blir ju jättekonstigt. Att hålla kontakten med barnen på facebook är upp till oss föräldrar och kompisarnas föräldrar!! Inte lärarna...

Mikaela sa...

Och jag undrar ju hur det kommer sig att föräldrarnas ansvar blir mindre och mindre? Det är väl inte lärarna som skaffat barn? Nej, lite mer eget ansvar inom familjerna kanske. Det är det aldrig någon som säger.. Märkligt tycker jag! Lärare gör ett hästjobb ändå, både när det gäller att lära ut saker till barn och ungdomar som egentligen är på helt olika nivå trots att de går i samma klass. Utöver det så jobbar de mycket med elevers sociala och psykiska problem. Men VAR kommer föräldrarnas roll och ansvar in?

Kom igen nu Sverige, sluta lägga över föräldrars ansvar på andra!

Kära Syster sa...

Bra Frida! Jag fattar ju det där med att "den nya skolgården är facebook" men man kan verkligen inte jämställa "sparka lite boll med eleverna" med att man ska finnas tillgänglig dygnet runt på facebook. Heeelt orimligt! Märkligt att ingen lärare var inbjuden till tv-soffan som kunde en mer verklighetsförankrad bild av hur lärare ska kunna hänga med sina elever 24-7.

/Anna

Therese sa...

Jag kan inte annat än instämma i precis allt du säger Frida! Helt absurda förväntningar människor har på lärare. Föräldrarna då, I ask you?!

KRAM!

Anonym sa...

Jag håller med dig absolut! Hur mycket jobb ska ni lärare behöva göra egentligen? Det är helt orimligt.

Den enda jag tycker lärare kan göra, som ligger utanför arbetsuppgifterna, är att uppmärksamma barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Ofta kan det vara så att de enda vuxna som eleven träffar, förutom föräldrar, faktiskt är lärare. Och en del hemmiljöer fungerar ju tyvärr inte optimalt.. Då tycker jag att det är bra om en lärare kan se det och se till att eleven får hjälp. Det kan vara en insats som är skillnaden mellan liv eller död. Eller i alla fall att eleven kommer på rätt spår istället för att börja en lång utförsbacke som varar resten av livet.

Sofia

Edgrenskan sa...

Samhället måste rycka upp sig, vi alla måste sätta ned foten och säga "NEJ".
I alla tider har vi letat efter syndabocker som vi kan peka finger åt när systemet krackelerar och delar människor mitt itu.
Nu riktas dessa fingrar mot oss lärare.
Vi måste samla mod och visa civilkurage och skiten till där den hör hemma; skärpning ni som jobbar med skolpolitik!!!

FRIDA sa...

Hej!

Tack alla för era kloka inlägg och ert stöd.

Som lärare vill man ju finnas där för eleverna, men blir belastningen för stor går det bara inte.

Jag tror att svaret ligger i mindre klasser. Så fort det blir mindre klasser blir det också lättare att "se eleverna" och dessutom minskar mobbningen.

Hoppas att politikerna börjar tänka till lite mer och lyssnar på oss lärare. Det behövs!


Kram Frida