onsdag 9 maj 2012

Till Lovisa


Lovisa skrev till mig och ville ha tips på material om 1700-talet och här kommer mitt svar:


Hej Lovisa!

Först och främst, vad roligt att du presenterar dig. Jag blir jätteglad!

Grattis till skrivutbildningen. Så härligt! Jag hoppas verkligen att den hjälper dig att uppnå dina mål.

Det är svårt att ge konkreta tips angående research-material eftersom det beror väldigt mycket på vad du är ute efter. Generellt kan man säga att det är lättast att hitta material om "de högre klasserna" och om män. Jag brukar själv leta efter personer som befinner sig i en liknande situation som mina karaktärer och sedan göra research om deras liv. 

Förutom att läsa historieböcker kan det även vara en god idé att besöka lokala arkiv där man kan hitta fantastiska skatter i form av olika dokument som avslöjar mycket om livet under olika epoker (vanligtvis kan man få hjälp om man vet ungefär vad man letar efter).

Min huvudsakliga källa till Den vita frun har varit den underbara boken Årstafruns dolda dagböcker som är en faktabok som bygger på dagboksanteckningar från 1700-talet. Ska du bara köpa en bok rekommenderar jag den!

Lycka till med utbildningen!


Kram Frida


1 kommentar:

Anonym sa...

Oj, tack så hemskt mycket för hjälpen. Det uppskattar jag!:-)
Jag har släktforskat lite och skulle vilja lite mer om ett par som levde i en liten by i Norrland på 1700-talet. Vilket inte är helt lätt. Därför tänkte jag att jag kunde hitta på hur dom hade det. Men vill ju ändå ha det lite realistiskt!
Nu vet jag var jag kan leta för resarch material, tack för tipsen:-)

Kram
Lovisa