måndag 3 september 2012

HJÄLP - hur väljer man dagis?

Vi försöker välja dagis åt vår tjej, men ju närmare vi kommer våren då hon ska börja, desto mer tvekar vi.

Vi har tre närliggande dagis som vi försöker rangordna i ansökan, men vi vet inte hur.

Vad är egentligen viktigast? Alla dagisen verkar fungera väl, men det finns några skillnader.

Dagis A. ligger närmast (ca. 400 m), mest strategiskt mellan min och makes busshållplatser och nära en mataffär. Dock är byggnaden från 60- eller 70-talet, är lite trängre och mörkare än de andra och har en mindre lekgård.

Dagis B. ligger näst närmast (ca. 450 m), aningen längre från busshållplatserna, och är ett litet dagis i nybyggda lokaler, med en fin lekgård.

Dagis C. ligger lite längre bort (ca. 650 m), åt fel håll när det gäller makes busshållplats och även en bit från mataffären. Detta dagis är dock helt nytt med fantastiska, stora, öppna och välutrustade lokaler och en jättefin gård dit vi gärna går och leker på helgerna. 


Vad ska man prioritera, placeringen, storleken eller hur fina lokalerna är? Själv hade jag ju hellre tillbringat dagarna i stora, fräscha och ljusa lokaler, men ett dagis nära våra busshållplatser och ICA har ju vissa fördelar (och sparar minst 5 minuter på morgonen).

Vi är verkligen i desperat behov av råd. Vad säger ni?

8 kommentarer:

Ninas skrivarlya sa...

Jag hade lätt valt dagis C. För mig är lokaler och lekgård viktigast. Det är ju ändå barnens "arbetsplats" det handlar om och då måste de trivas. Att det ligger åt "fel håll" får man tyvärr ta känner jag för egen del. Vi gör så att den som inte hämtar på dagis/fritids får handla, för affären ligger lite "fel" för oss också.

Lycka till hur ni än väljer. Det är inget lätt val. :)
Kram

Ninas skrivarlya sa...

En annan viktig sak är ju också att gå dit och prata med personalen på dagisen för att få känslan för hur de har det i personalgruppen och hur deras pedagogiska tankar ser ut. Jag gjorde också så att jag gick och "tjuvkikade" på dagisen (när barnen var ute på gården)för att se hur personalen var mot barnen när man inte var där. Ett dagis kunde vi direkt ta bort från listan där personalen stod och rökte och inte brydde sig om ett barn som ramlat och slagit sig... Ett tips bara. :)

Kram

Petra sa...

Absolut allra viktigast är personalen. De kan ha hur fina och stora lokaler som helst, har de personal som inte bryr sig så går det bort. Gå på studiebesök och känn in vilken känsla personalen ger. Lycka till!

Monica O Kolkman sa...

Håller med alla ovanstående. Har aldrig haft barnen på dagis, men hade lyxen att få välja skola här i Holland, och det är faktiskt magkänslan som gäller. Hur verkar personalen, stämningen?
Att "tjuvkika" som Nina säger är också ett bra tips.
Och fråga andra föräldrar med barn på dagisen, om ni känner någon.

Anonym sa...

De fem minutrarna i tidsvinst tycker jag man helt bör bortse ifrån. Vad är fem minuter i ett längre perspektiv (flera år på dagis)? Viktigare är väl då att de åren blir så bra som möjligt.
Ljusa lokaler och stor fin gård låter toppen men ska ni inte försöka komma i kontakt med några föräldrar? Det måste ju ändå vara hur personalen är som är det allra mest betydelsefulla!

FRIDA sa...

Tack för alla era kloka svar!

Jag ska försöka spionera lite i buskarna vid dagiset och försöka fråga ett par föräldrar. Att gå dit på studiebesök var ju också ett jättebra förslag!


Kram Frida

A från Lund sa...

Håller med alla andra om att personalen är det viktigaste. När vi valde till sonen utgick vi även från vilken pedagogik som passar oss, det blev Reggio Emilia. Lycka till nu!

Anneli sa...

Jag tycker att personalen och de andra barnen är viktigast. En harmonisk miljö helt enkelt.