söndag 5 oktober 2008

Baksidetext

Här kommer ett exempel på vad som skulle kunna stå på baksidan av Stormnatt. Oj vad det låter klyschigt. Jag kanske borde omformulera. Vad tycker ni som läst boken, är det en bra spegling av handlingen?, och ni som inte läst den, blir man sugen?


Jag har även ägnat mig åt att analysera mitt eget manus för att försöka förstå vad de på förlaget diskuterar. Detta är vad jag kommit fram till:

FÖRDELAR:
* Boken är rapp och spännande i princip hela tiden
* Boken har en bra början och man dras genast in i handlingen
* Boken har intressanta karaktärer som man känner för, som utvecklas och vars relationer står i fokus
* Boken är samhällskritisk
* Boken har (förhoppningsvis) lite nyskapande i sig
* Boken har en fortsättning, just nu har jag synopsis för två böcker till (karaktärernas utveckling fick helt enkelt inte plats i en bok)

NACKDELAR:
* Boken är en deckare - dvs hård konkurrens, även om jag hellre hade beskrivit den som en psykologisk thriller
* Jag skriver inte om något nytt - hur många unga kvinnor har inte mördats genom litteraturhistorien? (Dock gör inte min baksidetext boken rättvisa, jag tycker att den är mer mångbottnad än den verkar i de sex meningarna nedanför.)
* Jag har darlings i boken som måste dö eller skrivas om
* Vissa delar tycker jag själv inte är lika bra som resten av boken och de måste naturligtvis skrivas om


BAKSIDETEXT - STORMNATT

"En varm kväll i juni mördas en ung kvinna i sin lägenhet i centrala Lund. Den nyblivna kriminalinspektören Fredrika Storm blir, till sin och sina kollegors förvåning, ansvarig för utredningen. Samtidigt som hon försöker lösa fallet utsätts en rad unga kvinnor för olika typer av ofredande när de rör sig i staden. Sommarhettan verkar locka fram det allra värsta i Lunds invånare. När ingenting leder Fredrika Storm och hennes kollegor vidare med fallet är de nära att ge upp. Men det finns någon utöver mördaren som vet precis vad som hände den där lördagskvällen."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra baksidestext! Det är precis tillräckligt mycket för att sätta igång intresset hos en manusläsande förlagsredaktör. Ibland kan det förstås behövas mer förklaringar, beroende på storyn, men här är det kort, koncist och spännande. Det skulle mycket väl kunna funka som baksidestext på en färdig bok.

/Mattias B

FRIDA sa...

Tack Mattias! Vad du är snäll! Om jag inte hör något från det andra förlaget snart får jag väl skicka "Stormnatt" till er istället :-)!

Anonym sa...

Låter spännande! jag hoppas på att få läsa det färdiga verket snart :-)