måndag 12 oktober 2009

Den försenade boken

För några veckor sedan lånade jag en biblioteksbok till min bokklubb. Boken var svår att få tag på och därför var jag tvungen att låna den på ett litet bibliotek en bit utanför Lund.

I torsdags skulle boken lämnas tillbaka. När jag letade reda på bibliotekets öppettider på Internet såg jag att biblioteket bara var öppet när jag jobbade (9-12 eller 13-17, och enda anledningen till att jag kunde låna den var att jag kompade en timme en eftermiddag och slutade 16.00).

Okej, tänkte jag. Det är väl inte hela världen, jag får helt enkelt åka dit under helgen och lämna boken genom bokinkastet. Sagt och gjort, lördag förmiddag körde jag ut till det lilla biblioteket för att lämna tillbaka boken. Det enda problemet var att det inte fanns något bokinkast! Inget bokinkast, hur tänker de egentligen?

Nu började jag bli allt mer panikslagen. Hur skulle jag kunna lämna tillbaka denna bok? Var jag tvungen att sjukanmäla mig från jobbet eller be om ledigt?

Vägg i vägg med biblioteket finns en liten tobaksaffär och jag gick in och frågade ägaren om han visste hur man skulle göra (det kanske fanns ett dolt bokinkast jag inte hade hittat). Ägare skakade på huvudet, han hade ingen aning. När jag berättade om min situation erbjöd han sig att lämna boken åt mig. Han sa att jag kunde lämna den hos honom och så skulle han gå in med den så fort som biblioteket öppnade igen (och det har det ännu inte gjort, red. anmärker).

Ibland hamnar man i situationer när totala främlingar visar vänlighet och man undrar om man kan lita på dem. Jag valde att lita på mannen i tobaksaffären och nu har han min bok.

Trodde du kanske att historien var slut här? I så fall har du fel. Resten av helgen oroade jag mig för att den snälle tobakshandlaren skulle gå in på biblioteket och att personalen skulle kräva honom på böter eftersom boken är försenad! Japp, sådant går jag och tänker på och därför rusade jag på min lunchrast bort till det stora biblioteket i Lund. Jag tänkte att jag kunde betala mina böter innan tobakshandlaren lämnar tillbaka min bok när det lilla biblioteket öppnar kl. 13.00, så att det inte finns någon risk att han krävs på pengarna (för det hade varit fruktansvärt pinsamt).

Det enda problemet är att man tydligen inte får betala sina böter innan boken har lämnats tillbaka. Man kan inte heller sätta in pengar så att man ligger på plus.

Jag blir tokig!

Jag har alltid gillat bibliotekt, men nu måste jag faktiskt fråga, är bibliotekens tid förbi? Har de blivit för omoderna?

6 kommentarer:

Simona sa...

Frida, darling, eventuell skuld hamnar väl på ditt bibblan-kort, det är bara att reglera i efterhand.

:-)

Pernilla sa...

Ja, så är det i min kommun iaf. Och jag hade hela 30 kr i skuld och så spärrades mitt kort. Jag hade ingen aning och där stod min mamma med mina två barn och nekades att låna alla böcker tjejerna hade valt ut... :(

Frida sa...

Hej Simona!

Egentligen vet jag det, men när jag blir stressad så tänker jag inte alltid helt rationellt ;D.

Hej P! Usch vad hemskt. Ibland tycker jag att de är lite för hårda och dåliga på att informera!

Kram Frida

Maria sa...

Jag tycker att det hade varit en utmärkt idé att erbjuda kunderna att betala sina skulder via nätet. Mitt lånekort har varit spärrat i flera år och ju längre tiden går, desto mindre vågar jag gå dit och lösa skulden.

Frida sa...

Hej Maria!

Visst känns det hemskt. Som om man begått en dödssynd. Som barn var jag livrädd för att gå till biblioteket med försenade böcker (kanske för att jag slarvade bort så många ;D). Det är faktiskt läskigt och biblioteken borde bli mer moderna. Att betala via nätet är en utmärkt idé!

Kram Frida

stina sa...

Hur har det gått med boken?? Lönade det sig att lita på sin nästa?