tisdag 7 februari 2012

Utrota mobbning

Jag ser på nyheterna att antalet barn som ringer till Bris för att tala om mobbning ökar. Mobbning är verkligen något fruktansvärt som tyvärr existerar överallt i samhället. Det är inte bara barn och ungdomar som mobbar, det är också vuxna. Mobbning är med andra ord ett samhällsproblem som är mycket svårt att "komma tillrätta med".

Ofta avslutas den här typen av rapporter med att "skolan inte har lyckats få slut på mobbningen", vilket är helt sant. Men problemet är att skolan inte får de verktyg som behövs för att kunna arbeta mot mobbning.

Som jag ser det finns det tre saker som verkligen hjälper mot mobbning:

1. Mindre klasser gör klassrumsklimatet mildare och lättare att hantera. Ju mindre grupperna är, desto lättare blir de att överblicka. Som lärare har du en annan möjlighet att lära känna eleverna och märka om någon inte mår bra/behandlas illa. Dessutom lära eleverna känna varandra bättre vilket minskar risken för mobbning.

2. Mer tid tillsammans med eleverna. Som lärare har du väldigt mycket som ska hinnas med på väldigt lite tid. Jag tror på att satsa på "mentorstid" och liknande på schemat där lärarna får möjlighet att vara med eleverna och prata om vad eleverna vill/behöver prata om. (Jag tror även på vuxennärvaro på raster och liknande, dock inte av lärare som redan är sjukt överarbetade. Anställ en skolvärd/extramormor/extrafarfar som umgås med eleverna på rasterna och finns tillgänglig för stöd och samtal).

3. Aktiva åtgärder för att förebygga mobbning i form av värderingsövningar, samtal och empatiträning.


Som ni ser är dessa saker relativt enkla att införa. Problemet är naturligtvis att de kostar pengar. Därför måste regeringen/kommunerna helt enkelt ta ett beslut. Vill man utrota mobbning måste man investera mer pengar i skolan - svårare än så är det inte.

4 kommentarer:

Anitha Östlund sa...

Jag länkar till ditt inlägg via min blogg. Det är så rätt det du säger, och jag hoppas att regering, kommun mm inser det inom kort...annars har vi problem i samhället...stooooora sådana.

FRIDA sa...

Hej Anitha!

Tack. Ja, så mycket skulle vinnas om vi kunde bli bättre på att behandla varandra med respekt. Tyvärr kostar det pengar att göra förändringar.

Kram Frida

Anneli sa...

Jag kan bara hålla med. Alla barn borde få känna sig trygga i skolan.

FRIDA sa...

Hej Anneli!

Absolut. Jag kan inte tänka mig något mer fruktansvärt att än veta att ens barn inte mår bra i skolan men ändå vara tvungen att skicka dit dem. Hemskt ju!


Kram Frida