onsdag 19 september 2012

romance? chic-lit? hi-chic?

Jag måste erkänna att det innebär vissa problem att inte tillhöra en specifik och tydlig genre.

Sandras bokhylla skriver i sin recension att om man tror att Den vita frun är romance så kommer man bli besviken och det stämmer  nog om man förväntar sig massor av kyssar och trånande. Med min nya bok tar jag ytterligare en steg bort från romantiken och även om den handlar om kärlek så handlar den ännu mer om familj, identitet och att hitta sig själv. 

Mina böcker är historiska romaner som handlar om kvinnor. Grundstenarna är ofta (om jag får använda det uttrycket efter två böcker...) den problematik som unga kvinnor ställs inför när det gäller krav, förväntningar och framtidsdrömmar. 

Jag märker dock att både journalister och marknadsförare gärna vill peta in mig i romance-genren eftersom det blir en snygg paketering. 

När jag blev intervjuad av en litteraturforskare, som faktiskt håller på och skriver en hel artikel om mina böcker till en antologi, frågade hon om man kan kalla mina böcker för historisk chic-lit och det är jag faktiskt inte helt säker på. Dels har ju tyvärr ordet chic-lit fått en negativ klang och likställs ofta med böcker som saknar djup, dels tror jag att mina böcker kan innehålla för mycket svärta för att alls tillhöra chic-lit-genren (men jag är ingen expert, vad säger ni?). 

Kanske bör jag göra som Denise Rudberg och hävda att jag skapat en egen genre (vilket är otroligt smart för då skapar man ju även sina egna ramar). Men vad ska jag kalla den för? Historisk kvinnoroman? 

Hur viktigt tycker ni att det är med genreindelning och vad skulle ni, som läst mina böcker, kalla dem för?

4 kommentarer:

Lovable sa...

Den där frågan tål att tänkas på, Frida! Du som gillar historia skulle varit med här igår: http://dearlovable.blogspot.se/2012/09/christopher-oregans-bokrelease-pa.html
Historiskt så det förslår! Hoppas jag hinner hälsa på dig personligen på bokmässan, förresten! Kram Helena

Happy Gunhild sa...

Intressant och sant! Att paketera handlar ju om att göra något så tydligt som möjligt. Få köparen att direkt känna i magen: aha! Det är en SÅN. Men vill man det som författare? Bli infackad :) Svår balansgång. Supersmart att uppfinna en egen genre. Har läst din första bok och tyckte om den. Lånade ut den till mamma (70 år) som blev fast och tyckte jättemycket om den hon med. Så din genre sträcker sig iaf över många målgrupper :)

FRIDA sa...

Hej Helena!

Jag hade gärna varit där, bor visst i fel ände av landet ;-).

kram

FRIDA sa...

Hej Gunhild!

Välkommen till bloggen och tack för din kommentar. Vad roligt att både du och din mamma tycker om min bok, jag blir jätteglad av sådan feedback!

kram Frida