torsdag 30 oktober 2008

Research


Åh vad det är roligt att göra research! Just nu känns det som att "Stormhav" får väldigt många galna detaljer, hoppas bara att det inte uppfattas som för extremt.

Idag har jag fortsatt klippa in några scener från "Stormnatt" och sedan skrivit ett par nya kapitel också!

Nu kommer jag ta en paus från skrivande eftersom jag bl.a. ska hjälpa till med en flytt, men det kan nog bli rätt skönt. Jag har i princip suttit framför datorn från åtta på morgonen till åtta på kvällen varje dag och är trött både i huvudet och kroppen.



IDAG:
Sidor: 263
Ord: 70 434

onsdag 29 oktober 2008

Lösa trådar


Så här rörigt ser det ut när jag sitter och skriver!

Nu har jag lagt in flera spår från "Stormnatt" i "Stormhav". Det är ju främst presentationen av karaktärerna som måste vara med (även) i "Stormhav" om den nu ska vara en första bok.

I övrigt har jag bara några småsaker som ska skrivas till nu - annars är första utdraget av boken färdigt! Självklart ska allting redigeras och vissa saker utvecklas, men det hoppas jag få hjälp med (eftersom jag vet precis vad som händer kan det vara svårt för mig att se vad man blir nyfiken på att veta mer om).


Jag känner mig lite orolig över att boken är relativt tunn, men det löser sig säkert på något vis ;-)!


IDAG:
Sidor: 237
Ord: 63 565

tisdag 28 oktober 2008

GI?


Det här är tillåtet enligt GI-dieten. Jag lovar!

En helt annan historia


Idag har jag skrivit slutet på "Stormhav". Slut är verkligen bland det svåraste som finns och slutet var just en av de sakerna som jag fick kritik för i "Stormnatt". Jag hoppas att slutet i "Stormhav" är något bättre även om det säkert behöver bearbetas mer. (Boken är dock inte färdigskriven. Jag har flera ytterligare "spår" som måste läggas till/utvecklas).

För att förbereda mig har jag läst slutet i ett halvt dussin deckare och hittat ett tydligt mönster. Nästan alla avslutas med en cliffhanger som rör huvudpersonernas privatliv.

Bl.a. har jag läst slutet på Håkan Nessers "En helt annan historia". Den deckaren är verkligen underbar. Har ni inte läst den så måste ni göra det!

Nu ska jag gå och slappa lite.

IDAG:
Sidor: 208 (OBS, jag har ändrat marginalinställningarna)
Ord: 55 513

måndag 27 oktober 2008

Detta har hänt...



För er som inte följt min blogg från början kommer här en snabb repris:

1. Jag har skrivit färdigt mitt bokmanus "Stormnatt".

2. Jag har låtit en utvald skara läsa min bok för att få feedback och sedan redigerat, redigerat, redigerat.

3. Jag har pysslat och knåpat ihop manus och brev till förlag.

4. Jag har skickat mitt manus och fått svar från ett förlag som är intresserade av mig. Förlaget har gett mig ett fantastiskt utlåtande och bett mig skriva färdigt min andra bok "Stormhav" så att de kan få läsa manuset till den. Just nu jobbar jag som en galning för att få färdigt mitt andra manus så fort som möjligt!

I LOVE YOUR BLOG


Nu har jag äntligen fått ihop en lista över mina "I love your blog-nomineringar".

Camilla Läckberg
Okej, hon bloggar numera bara light, men jag var tvungen. Hennes blogg har betytt otroligt mycket för mitt skrivande. Läs om det här!

Stina
För att hon är min vän, för att vi bor i samma stad och för att hon bloggar om de små men viktiga sakerna. Dessutom har hon lovat att starta ett eget förlag och ge ut någon av mina böcker. Och hon har världens sötaste katter.

Calliope Books
Calliope är som en superhjälte för mig. Hennes liv verkar magiskt och ouppnåeligt. Jag vill också tillbringa dagarna med att gå och sniffa i böcker.

Syster Maria
Livet enligt Maria är en poetisk och spännande blogg som ger oss inblick i ett tvättäkta studentliv. Jag läser inte i första hand bloggen för att den skrivs av min syster utan snarare för att den förmedlar riktiga känslor om viktiga ämnen.

Bokhora
Bokhora är en megastjärna på himlen för alla oss boknördar. Dessutom har jag nu träffat en av bokhororna på riktigt. Läs om det här!

Malin Costa Brava
Vi är många med författarambitioner. Malin är en av dem och dessutom bor hon i Spanien där jag kommer bo delar av året när jag kan försörja mig på mitt författarskap.

Emm
Emms läsdagbok är en trevlig blogg som handlar om böcker!!! Som om inte det vore nog har bloggen en sjukt snygg layout.

Stackars fingertoppar

Förutom att ha varit sjuk (igen) så har de senaste dagarna även ägnats åt att skriva så att fingrarna blöder.

Jag har också blivit utmanad och jag hoppas att Kristina har tålamod med mig eftersom det nog kommer dröja lite innan jag svara på hennes utmaning. (Jag har fortfarande inte gjort "I love your blog-utmaningen" och börjar skämmas lite.)

Idag har jag bl.a. tittat på en griskultings föruttnelse för att så trovärdigt som möjligt kunna beskriva en död människa. Kul va?

IDAG:
Sidor: 181
Ord: 50 764

lördag 25 oktober 2008

Filmmys


Jag har känt mig slö idag och har ont i halsen, men jag har ändå hunnit skriva en hel del.

IDAG:
Sidor: 143
Ord: 38 810



Nu ska vi ha filmmys!

fredag 24 oktober 2008

Utmattad


Jag är helt utmattad och orkar inte göra någonting. Det enda jag egentligen vill är att ligga i sängen och läsa samtidigt som jag dricker varm choklad.

Jag har bestämt mig för att försöka skriva färdigt själva deckarintrigen under novemberlovet och sedan bygga ut karaktärerna. Mitt största problem är nog att jag har så mycket bra som händer i "Stormnatt" som jag egentligen vill ha med eftersom de sakerna skapar en grund åt karaktärerna. Frågan är såklart om jag ska slakta "Stormnatt" till fördel för "Stormhav" och stoppa in några av gobitarna i den istället.

FÖRDELAR
* Mina karaktärer byggs upp på det sätt jag från början planerat
* Jag får en hel del "gratis" eftersom jag redan skrivit många av dessa scener och de har lästs och gillats av förlaget

NACKDELAR
* Stormnatt kommer inte längre finnas
* Många scener måste skrivas om för att passa till den nya historien
* Förlaget kanske tror att jag inte kan komma på några nya idéer


HUR TYCKER NI ATT JAG SKA GÖRA? Jag måste verkligen bestämma mig snart...

torsdag 23 oktober 2008

Sirap i maskineriet

Just nu är det segt. Jag har haft en lång dag och saknar helt inspiration. Jag hoppas att det känns bättre imorgon när jag kan åka hem lite tidigare. Ett trick jag försöker med är att skriva de scenerna som jag är sugen på istället för att skriva dem i den ordning de kommer.

Håll tummarna för att det lossnar!


IDAG:
Sidor: 128
Ord: 34 701



Kram F

Glass är gott


Idag har jag varit på ett "författarsamtal" med Johanna Lindbäck som skrivit två ungdomsböcker. Det var verkligen jätteroligt att lyssna på när hon berättade om sin resa mot att bli författare.

Johanna kom igång med skrivandet på allvar när hon fick möjlighet att ta tjänstledigt ett år och bara behövde jobba deltid. Hon skrev då manuset till "En liten chock" och skickade det till fem olika förlag. Fyra av förlagen sa "Nej", men det femte tyckte om hennes stil och ville att hon skulle skriva om boken. Hon arbetade om manuset och när det var färdigt gavs boken ut.

Johanna berättade att hon från och med i år jobbar 80% för att kunna ägna en dag i veckan åt att skriva. Naturligtvis använder hon även helger och lov och hon ska precis som jag sitta framför datorn hela novemberlovet.

Att de pengar hon tjänar på sina böcker inte räcker långt är väl ingen överraskning. Johanna upskattade att har fått ca. 30 000 kr för sin första bok, vilket i grova drag betyder att hon hade behövt sälja nästan tio gånger så många böcker för att kunna försörja sig på sitt författarskap.

En sak som var skön att höra var att även en livs levande, utgiven författare drabbas av skrivkramp och att Johanna ibland sitter en hel dag utan att få ur sig något vettigt. Så för alla er hoppfulla där ute, fortsätt kämpa!

Nu har jag nästan glömt vad jag skulle skriva om glass annat än att det är väldigt gott!

onsdag 22 oktober 2008

Segt


Idag var det verkligen segt att skriva. Jag är jättetrött och känner mig väldigt omotiverad. Två scener lyckades jag i alla fall klämma ur mig.

Imorgon ska jag gå och lyssna på bokhoran Johanna Lindbäck som också är en skrivande gymnasielärare (skillnaden är att hon blivit utgiven). Johanna är i Lund i samband med Litteralund som är en bokfestival för barn och unga och jag ska gå dit med min klass!


IDAG:
Sidor: 124
Ord: 33 817

Svar på frågor


Hej Maria2 och Kristina!

Eftersom jag jobbar heltid som lärare vilket innebär 45,5 timmar/vecka har jag inte jättemycket tid över att skriva. Så fort jag kommer hem sätter jag mig dock vid datorn. (Det hela började egentligen förra hösten då min man veckopendlade och jag upptäckte att jag tillbringade 3-4 timmar framför TV:n i min ensamhet. Då tänkte jag att den tiden faktiskt kunde användas till något mer produktivt och därför satte jag igång att skriva.) Ibland kan jag få ut 3 timmar/kväll, ibland blir det bara 1 timme, men jag försöker skriva varje dag. Jag har som mål att i snitt skriva 5 sidor/dag och 15 sidor/dag på helgerna, men det går inte alltid. Dessutom behöver man ibland redigera också och det tar jättelång tid!

Jag skriver enligt de kriterier som förlagen har: radavstånd 1,5 och textstorlek 12. Jag blev rekommenderad att inte skriva i Times New Roman eftersom alla gör det, så istället skriver jag i Courier New. När jag skriver antal ord så innebär det att orden är räknade, inte tecknen. Jag räknar orden för att hålla koll på att jag hamnar någonstans i närheten av där jag bör vara. När jag skrev Stormnatt räknade jag faktiskt hur många ord det var i ett par stycken deckare (uppskattningsräknade såklart ;-)) och kom fram till att de hade allt mellan 65 000 ord och 100 000 ord och därför har jag 80 000 som utgångspunkt för mitt eget skrivande.

Jag pratade med förlaget i förra veckan och de väntar på att få läsa Stormhav så jag ägnar all vaken tid åt att skriva!


Hoppas att ni är nöjda med svaren, vill ni veta mer är det bara att höra av sig!



/Frida

tisdag 21 oktober 2008

Vädergudar

Vet någon hur man tillber vädergudarna? Kan ni i så fall vara vänliga och be om mer regn?

Ju mörkare och ruskigare det blir desto mer kan jag skriva. Idag är jag dock väldigt trött, har haft sena möten på jobbet och lyckades bara klämma ur mig ett par sidor.

IDAG:
Sidor: 122
Ord: 33 051

Nu kommer regnet...


Nu kommer regnet, då är det perfekt stämning för att skriva.

I övrigt drömde jag om en ny scen till boken inatt som helt klart kommer vara med...

måndag 20 oktober 2008

F***A


Jag åker buss till jobbet och på busshållplatsen idag väntade jag tillsammans med tre killar. En av de rökte och när bussen kom slängde han till synes helt obesvärad sin halvrökta cigarett på marken trots att det finns en papperskorg en meter från där han stod.

Jag blir jätteförbannad när jag ser sådant. Människor som inte tar något som helst ansvar ens för sig själva och bara skräpar ner och förstör för andra gör mig galen.

Så vad gjorde jag? Jo jag släckte hans cigarett, plockade upp den, tog med den in på bussen och gick sedan fram till honom och sa:

"Ursäkta men du råkade visst tappa din cigarett på marken!"

Kille blev såklart förvånad och tog emot sin fimp. När han sedan skulle gå av bussen kom han bort och pratade med mig. Han frågade vad f*n jag menade med att "slänga en cigarett på honom" och jag svarade att jag inte tycker att man bara ska slänga sitt skräp direkt på gatan och att om alla gjorde det så skulle det bli odrägligt att bo här. Killen sa då att jag hade valt fel dag att försöka förändra världen. FEL DAG! Det är ju oslagbart. I vilket fall passande han även på att kalla mig "f***a" på väg ur bussen (han halvviskade) och jag måste säga att jag faktiskt känner mig som en ganska stolt f***a.

Tänk om alla som såg folk bete sig illa på ett eller annat sätt sa till, vilken annorlunda värld vi skulle leva i då! Jag vet att det kan vara läskigt, särskilt som åskådarna runt omkring ALDRIG hjälper till utan bara vänder bort blicken (plötsligt förstår jag hur alla folkmord har kunnat ske). Men om man inte slåss för vad man tror på, vad kommer då hända med världen?

Jag kommer berätta den här historien för mina elever idag och mana dem till att slåss för vad de tror på och jag hoppas att ni gör samma sak!

Hälsningar en bitterf***a

söndag 19 oktober 2008

Skriva, skriva, skriva

Jag skriver så det ryker om fingrarna och jag vet att jag kommer att få redigera massor vid en senare tidpunkt men just nu vill jag bara få historien ur mig.

IDAG:
Sidor: 111
Ord:29 943

Hjälp med boken!


Jag behöver hjälp med nya boken!

Till att börja med har jag två frågor:

1. Är Jani ett finskklingande namn?
2. Finns det några mytomspunna, exotiska och sällsynta fåglar som många fågelskådare drömmer om att se i verkligheten? Det får gärna vara en fågel som finns i ett tropiskt klimat lång bort från Sverige!


Jag är jättetacksam för hjälp!

Höststorm


Ska det aldrig bli höst på riktigt?

Vinden viner och solen skiner. Det är helt fel väder för att kunna skriva, jag behöver regn och rusk!

lördag 18 oktober 2008

Vision Board


Jag har en vision board som jag började sätta ihop i somras. En vision board är en anslagstavla eller vägg där man samlar sina drömmar. Tanken är att "visionstavlan" ska hjälpa en att fokusera på sina drömmar och mål.

Jag har redan kunnat ta bort några mål från min tavla (sälja vår gamla lägenhet och hitta ett nytt hem där vi trivs bättre). Gissa vilket som är mitt största och viktigaste mål? Jag har faktiskt sett andra författare som använder sig av den här metoden för att behålla fokus. Vi får väl se om det fungerar ;-)!

I övrigt är jag fortfarande hängig men hoppas få en del skrivet i helgen. Jag är så inne i Stormhav nu att jag drömmer om boken på nätterna, och det är läskigt!

torsdag 16 oktober 2008

Sjuk


Idag vaknade jag av en hemsk mardröm. Jag drömde att jag vaknade och att min väckarklockan stod på kvart i tio, samma tid som min första lektion börjar. I drömmen rusade jag ut i köket, den klockan visade halv tre. Jag satte på TV:n för att kolla tiden där, men det stod bara ERROR. Under hela drömmen var jag otroligt stressad och när jag vaknade mådde jag pyton. Jag gick dock upp, drack enchinacea med c-vitamin, tog mina fantastiska cold- and flu pills från England och gjorde en bihåle- och nässköljning innan jag stapplade iväg till jobbet. Väl där insåg jag dock att det skulle vara omöjligt att jobba idag, hela kroppen darrar och det känns som att jag ska svimma när jag ställer mig upp.

Nu ligger jag nerbäddad och längtar efter att bli frisk så att jag kan återgå till mitt normala liv igen :-(!

onsdag 15 oktober 2008

Frågor


Ni som följt min blogg vet förhoppningsvis vid det här laget att jag skrivit ett bokmanus som jag skickat till olika förlag. Ett förlag har svarat att de är intresserade av mitt manus, eller snarare att de är intresserade av mig som författare. De väntar nu på mitt andra manus och jag har lovat att ringa förläggaren för att diskutera vad detta innebär.

Följande frågor tänker jag ställa till förlaget. Kom gärna med fler förslag eller tips och råd!


1. Har ni något intresse av Stormnatt om den skrivs om?
2. Ska jag skriva Stormhav som en andra bok (Huvudkaraktärerna har ju introducerats i Stormnatt, ska jag omintroducera dem? Kan jag referera till händelser i Stormnatt eller måste jag "börja från början"?)
3. Förläggaren tyckte att min polisinspektör Fredrika Storm verkar för ung. Hur gammal har de uppfattat henne som (Hon ska vara runt 30, som längst kan jag sträcka mig till 33)? Hur gammal måste hon vara?
4. Finns det andra generella saker som jag borde göra på ett annat sätt i Stormhav?


Förhoppningsvis kommer jag även kunna berätta lite för henne om vad Stormhav handlar om. Jag hoppas att jag får möjlighet att ringa henne den här veckan, troligtvis på fredag!

tisdag 14 oktober 2008

Trött men lycklig

Jag har inte skrivit så mycket som jag hade hoppats på idag. Istället har jag tillbringat drygt en timme med att gå igenom handligen i Stormhav med min litterära rådgivare/mamma för att försäkra mig om att mina galna idéer är intressanta även för andra människor.



IDAG:
Sida: 60
Ord: 16 441



OBS! Sidhänvisningen syftar på den sida jag kommit till, dvs. s. 60 av 300.

Skrik och glädjetårar

Aldrig någonsin hade jag kunnat föreställa mig att jag skulle få ett sådant här omdöme från förlaget. Just nu är jag i chock. Jag kan inte hjälpa att det känns lite som att det de skriver inte är sant. Samtidigt blir jag nervös, hur ska jag kunna leva upp till det här? (Gud vad knäpp jag verkar nu...). Såklart är jag också sjukt stolt!


Här kommer utlåtandet från förlaget, ord för ord:

"Vilken överraskning! Kan det här vara en ny deckardrottning? Jag kan inte påminna mig att jag lektörsläst ett svenskt kriminalmanus av högre kvalitet än det här! Som debut är det klart imponerande. Allt sitter redan som det ska: utmärkt personteckning, utmärkt gestaltning av interpersonella konflikter, bra miljöbeskrivning, fångande spänningsintrig, högt utvecklad gestaltningsförmåga överhuvudtaget och en ovanlig och högst förtroendeingivande förmåga att komma med det där lilla extra; den talande detaljen och den träffsäkra iakttagelsen.

Författaren skriver så bra och (har ett så bra) bildskapande att själva den atmosfär som frammanas har sug och känns speciell och fångande. Med lugn och självtillit och utan att driva upp tempot, lyckas författaren gestalta Fredrikas kaotiska liv på ett mycket intresseväckande sätt. Jag vet inte hur författaren bär sig åt för att lyfta Fredrikas vardagliga bekymmer till så höga höjder, men Fredrika är hursomhelst en komplex, mångfacetterad personlighet man gärna följer i spåren. Dessutom har författaren en säker och underhållande förmåga att gestalta olika personlighetstyper i vad som framstår som ett tvärsnitt av Lunds befolkning.

På de inledande sidorna finns några språkliga stappligheter och slutraderna är lite för banala i jämförelse med den övriga texten, men de här är bara småsaker som är lätta att åtgärda i ett annars mycket säkert berättat, lödigt manus."



PS. Det är jag som är "författaren"! DS

Brevet från förläggaren


Jag hoppas, hoppas, hoppas att brevet från förläggaren kommer idag.

Hon har lovat att skicka utlåtandet från lektören och jag tänkte ringa till förläggaren efter att jag läst det. Problemet är bara att jag sällan kommer hem innan klockan fem på vardag och jag vill inte ringa henne från jobbet utan sitta hemma i lugn och ro.

Jag har redan börjat formulera de frågor jag tänker ställa. Jag kommer nog lägga ut dem på bloggen först i fall någon av er har tankar och tips!

God morgon!


God morgon!

Jag sitter vid datorn och njuter av min underbara frukost (filmjölk med kanel och linfrön samt te och vatten). Den kanske inte verkar så nyttig, men det är den! Den är en del av min low-carb diet som inte är så mycket av en diet längre eftersom jag fuskar en hel del. Dock har jag gått ner rätt mycket de senaste månaderna, hur mycket har jag ingen aning om, jag vet bara att mina jeans inte passar mig längre!

Nu ska jag till jobbet!

Kram

måndag 13 oktober 2008

Dagens skörd


Det är underbart när karaktärerna växer fram av sig själva. En viktig karaktär i Stormhav har plötsligt fått ett alldeles särskilt intresse som kommer ha en avgörande roll i historien. Just nu är det dessutom sjukt spännande och jag kan knappt vänta tills jag får fortsätta skriva imorgon!

Nu ska jag sova!


IDAG:
sidor: 57
Ord: 15 687

Heja heja!


Över 300 besökare har hittat till min blogg och det är ju helt otroligt!

Blondinbella har fler än 600 000 besökare per vecka. Jag är dock en sådan som hellre ser glaset som halvfullt snarare än halvtomt och nu när hon har slutat blogga tänker jag tålmodigt vänta på att de sista 599 700 personerna hittar till min blogg istället!

Solen strålar


Solen strålar och himlen är blå. På mitt skrivbord ligger en jättehög med rapporter som ska rättas.

Jag säger bara "Suck".

söndag 12 oktober 2008

Flow baby!


Nu har jag skrivit färdigt för idag. De senaste timmarna har jag haft flyt, och om jag inte vore dödstrött och hade ett jobb att gå till imorgon så hade jag nog skrivit ännu mer...

Att skriva början på en bok är både segt och klurigt. Det är mycket förarbete som ska till, karaktärerna ska presenteras och man ska bädda för alla intriger. Jag märkte verkligen när jag idag blev "färdig" med början och kom in i själva boken. Plötsligt blev det jättemycket lättare att skriva och så hoppas jag att det kommer vara från och med nu!

Jag har inte riktigt nått mitt mål för den här helgen, men jag är ändå nöjd eftersom jag kommit över den där vägbulan.

IDAG:
Ord: 13 753
Sidor: 50


Förutom att skriva har jag även haft storkok inför en stundande personalfest och tjejmiddag/inflyttningsfest. Snacka om att jag hade blivit en utmärkt hemmafru. Pie anyone?

Kraftansträngning




Det tar på krafterna att skriva.

Tur att jag har en man som lagar riktig mat åt mig, annars hade jag bara ätit skräp.

lördag 11 oktober 2008

Uppdatering

Nu har jag skrivit sedan halv åtta i morse och orkar helt enkelt inte mer.

Jag hoppas att dagens långsamma tempo beror på att jag känner mig sjuk. Dessutom tar det ju alltid längre tid att skriva början av en bok än att t.ex. skriva slutet.

När jag talade med förläggare så rekommenderade hon mig att läsa någon bok om hur man skriver deckare. Jag tänkte först köpa "writing mysteries" av Su Grafton, men i ärlighetens namn har jag redan rätt bra koll på hur en deckare ska vara uppbyggd. Förutom att jag läst rätt många kriminalromaner har jag även gått igenom Camilla Läckbergs deckarskola och litet annat smått och gott på det området som jag hittat på Internet.


IDAG:
Sidor: 33
Ord: 9079

Börja om från början


Nu sitter jag här framför datorn och skriver på "min nya bok" Stormhav. Å ena sidan känns det vemodigt att lämna Stormnatt bakom mig, å andra sidan är det jättekul att skriva på uppföljaren.

Mest av allt känner jag mig pressad på tid. Jag vill ju såklart att förlaget ska få mitt nya manus så snabbt som möjligt!

Stormnatt var ca. 300 sidor, och om jag använder den som måttstock så har jag 280 sidor kvar att skriva. Jag är en planerare ut i fingerspetsarna, och därför måste jag ha en plan. Om jag skriver 5 sidor/dag när jag jobbar och 20 sidor/dag på helgerna betyder det att jag fram till v. 44 (inklusive den här helgen) borde hinna skriva ca. 170 sidor (plus de 20 sidor jag redan skrivit). Mitt trumfkort är novemberlovet v. 44, då jag kommer kunna skriva i princip hela veckan. Förhoppningsvis kan jag slutföra manuset under den veckan för att sedan få lite respons från mina mest trogna läsare innan jag vågar skicka iväg Stormhav till förläggaren.

Om någon undrar hur kvalité och skrivtempo hänger ihop så kan jag informera om att i mitt fall skriver jag som bäst när jag får flyt och orden bara rasar förbi.

Håll tummarna för att min tidsplan håller och att jag har flyt!

fredag 10 oktober 2008

Har ni några förslag?


Idag är jag verkligen ur form. Jag har ont i huvudet, känner mig febrig och är svullen i halsen. Alldeles strax ska jag gå och lägga mig, men först vill jag be om råd.

Igår började jag skriva på Stormhav igen och jag tänker i första hand satsa på att den ska bli färdig. Jag kommer dock skicka Stormnatt till andra förlag och undrar om ni har några tips, gärna på små och/eller modiga förlag som kan vara intresserade av litteratur som avviker från normen.

Vilka förlag har ni koll på? Let me know.

PS. Idag var jag inne i en bokhandel och ungefär en gång i minuten frågade någon efter något av Le Clézio. Undra om längtan efter att vara kulturbevandrad är ett typiskt svenskt fenomen eller om det är såhär i bokhandlar över hela världen idag? DS.

torsdag 9 oktober 2008

Vad händer nu då?

Jag har fortfarande inte riktigt landat sedan samtalet från förläggare, men jag ska försöka ge en något bättre bild av vad som hände idag.

Förläggaren sa ungefär såhär: jag är jättebra på att skriva, de tycker om min bok (jag tror det var fyra personer som hade läst den), jag har en fantastisk stil, bra miljöbeskrivningar osv. Hon menade dock att boken inte var tillräckligt spännande som deckare eftersom jag använt mig av ett lite annorlunda upplägg, vilket jag medvetet gjort just för att undvika typiska "deckarklyschor". När jag skrev Stormnatt så tänkte jag mig att det skulle vara en kombination av det klassiska Läckbergupplägget och Stieg Larssons tempo och vassa karaktärer med släng av Kallentofts lite annorlunda vinklar.

Förläggaren vill gärna läsa uppföljaren, Stormhav, och bad mig tänka på att använda ett mer klassiskt upplägg i den om det var möjligt. Jag frågade om hon även var intresserade av andra skrivprojekt och det var hon, så det var ju jättekul. Dock upprepade hon att hon gärna vill läsa andra deckare av mig också vilket tyder på att hon ser potential i mig på det området. Hon sa även att jag skulle passa bra in på deras förlag!

Allt som allt känns det bra. Visst önskar jag att de hade velat ge ut Stormnatt som den är, men samtidigt är jag överlycklig över denna chans.

Jag har dock en lång lista med frågor. Här är ett urval:

1. Ska jag försöka skriva om Stormnatt, jag vet att jag skulle kunna göra boken "mer spännande" genom att utnyttja olika grepp som jag medvetet undvikit?
2. Ska jag fortfarande skriva Stormhav som en uppföljare eller ska den skrivas som en första bok?
3. Än så länge har jag en synopsis, karaktärsbeskrivningar och en tagline till Stormhav, plus massor av anteckningar och ett par kapitel inkl. det första och det sista kapitlet. Ska jag maila detta till förläggaren?
4. Ska jag skicka en länk till min blogg?
5. Ska jag skicka in Stormnatt som den är till andra förlag?


HJÄLP MIG, vad tycker ni???

De har ringt!

Mitt under en lektion hörde jag telefonen ringa i väskan. Jag visste i samma stund som signalen gick fram att det var nu som allting skulle ske. Mitt hjärta höll på att krypa upp i halsen när jag såg numret på displayen, förläggarens nummer. Jag ursäktade mig snabbt, gick åt sidan med telefonen och tog ett djupt andetag.

Nu, efteråt, är jag mest förvirrad. Förläggaren var otroligt trevlig men vi hann inte tala särskilt länge eftersom jag var tvungen att återvända till min klass. Jag har lovat att ringa tillbaka om några dagar.

Innan jag kan berätta mer om vad som hände måste jag sätta mig ner, tänka igenom de senaste timmarna och lägga upp en strategi.

Är jag glad? Ja. Är jag ledsen? Nej, inte direkt. Mest av allt är jag uppspelt, mina händer darrar av förväntan och om en sekund kommer jag slänga mig över mina anteckningar och börja plöja.

Vad var det egentligen som hände? Jag är inte helt säker, men jag lovar att ge er en mer utförlig rapport så fort jag själv fått grepp om det.

Underbart

Ni måste gå in och titta på den här videon!

Blondinfrida?


Jag har börjat kika på Blondinbellas blogg (Sveriges mest lästa blogg) och jag blir både imponerad av och avundsjuk på hur otroligt proffsig hennes blogg ser ut. Jag hade också velat ha massor av snygga och glamorösa bilder på mig, stylad till tänderna och klädd i fantastiska kläder.

Blondinbella verkar kunna ta sådana bilder på sig själv på morgonen innan hon ska till skolan/jobbet, dessvärre ser jag sällan ut så när jag går iväg på morgnarna. Jag får nog göra något åt detta. Vänta ni bara, snart kommer det snygga glamourbilder på mig också!

Kampen mot förkylningen



Nu har den börjat, kampen mot den eviga höstförkylningen. När man jobbar med barn och ungdomar är man ständigt utsatt, men i år har jag bestämt mig, jag tänker inte bli förkyld!

Jag har gått ut stenhårt genom att äta multivitaminer och omega3 varje dag. Nu har jag även investerat i en nässköljare (den suspekta kannan i plast på bilden) som sköljer rent slemhinnorna för att undvika att bakterier och virus ska få fäste. Jag provade den för första gången igår och det gick faktiskt riktigt bra.

Dessutom försöker jag överdosera c-vitamin och vitlök (kul för alla som vi prata med mig ansikte mot ansikte, ha ha ha).

Har ni några andra tips?

onsdag 8 oktober 2008

Skratta eller gråta?


Jag har precis läst igenom den här sidan som Mattias rekommenderade och jag har både skrattat och gråtit en skvätt. Man får verkligen perspektiv när man läser om författare som refuseras så många gånger och ändå inte ger upp. Det är alldeles fantastiskt med sådant engagemang och sådan drivkraft. För att bli författare måste man nog vara manisk (vilket jag som tur är är...). Det räcker kanske inte med att leva för att skriva, man måste nog vara en sådan som skriver för att kunna leva.

I vilket fall förstår jag att det handlar om både osannolik och oförskämd tur om det första manus som jag skickar in blir antaget. Mattias skriver att om ett förlag överväger min bok så betyder det att "det finns något att bygga på", och det hoppas jag att han har rätt i. Jag hoppas även att förlaget, om de tackar nej till Stormnatt, är intresserade av att behålla kontakten med mig och läsa andra manus jag kommer skriva.

Enligt ovan nämnda sida har författaren Barbara Kingsolver sagt att en refusering ska ses som ett brev som kommer tillbaka för att det varit feladresserat. Man måste fortsätta skicka brevet tills det kommer fram till rätt adress. Det är uppenbart att otroligt många underbara och framgångsrika författare har refuserats och att det gäller att inte ge upp.


Jag kan inte göra mer än hoppas, hoppas, hoppas att mitt brev har kommit fram till rätt adress.

Svar på kommentarer

Jag har precis installerat en besöksräknare på bloggen (okej, en sanning med modifikation, min man har precis installerat en besöksräknare på bloggen) och det är så himla kul att räkna besökare. De första tolv timmarna var det ca. 40 personer som hittade till min blogg. Jag hade ingen aning om att så många besökte mig, det var verkligen jättekul! Ett stort tack till alla som vill läsa om mitt just nu mycket spännande liv, och ett särskilt tack till de som också orkar kommentera!


Till Kristina:
Min kriminalroman Stormnatt är ca. 83 000 ord lång eller 465 000 tecken (inkl. blanksteg). Den känns alldeles lagom lång, men det finns naturligtvis både jättebra böcker som är mycket längre och mycket kortare.

Till Jossan:
Vilken chock det måste vara att komma så nära och sedan inte få ge ut sin bok. Usch, man blir verkligen nervös. Du av alla förstår väl precis hur jag känner just nu. Om jag blir ombedd att skriva om kommer jag också göra mitt bästa att följa förlagets instruktioner, men alla som försökt skriva om C- och D-uppsatser och/eller X-jobb vet hur svårt det kan vara att anpassa sig efter andras idéer. Dock är det härligt att höra att du gett ut boken själv! Bra gjort, det måste kännas skönt att få hålla sin färdigttryckta bok i handen för första gången.


Jag fortsätter svara på kommentarer senare, nu ska jag ha möte. Jag har undervisat utan en riktig paus sedan 8.30 imorse så jag är riktigt trött vid det här laget...

tisdag 7 oktober 2008

Tortyr

ÅHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!


Väntan håller på att driva mig till vansinne. Snart blir jag alldeles tokig. Samtidigt vill jag inte ringa till förlaget, eller rättare sagt, jag vågar inte. Varenda gång som telefonen plingar tänker jag att nu, nu händer det. Nu kommer hela min framtid att avgöras. Men det är aldrig de.

Ena sekunden hoppas jag att min bok är tillräckligt bra för att bli antagen och i nästa är jag övertygad om att den bara är skräp och att jag aldrig kommer att bli utgiven. Just nu är min största oro att de på förlaget glömt bort mig, men det kan de väl inte göra, särskilt som de skulle ha utgivningsmöte om mitt manus.

Jag tror att det här förlaget skulle passa mig perfekt. De verkar ha rätt inriktning och självklart skulle jag vara i mycket gott sällskap. Dock har jag lekt med tanken på att skicka "Stormnatt" till Piratförlaget också. Det hade känts lättare att göra det nu, innan jag fått något besked. Om jag får ett "nej" kommer det vara väldigt tungt att skicka manuset till något ytterligare förlag.

Trots Mattias tidigare svar kan jag inte låta bli att undra vad det är som tar sådan tid. Jag är otroligt skrivsugen men vågar inte börja förrän jag vet. Hoppas att det inte dröjer länge till.

Kära, söta, rara förlag, ring och säg att ni bestämt er att ni vill ge ut "Stormnatt"! Jag kommer inte bara att bli superglad, jag kommer även att arbeta stenhårt, redigera om allt ni vill, skriva fantastiska uppföljare och åka på runt hela Sverige och signera böcker på Åhléns i Eskilstuna och Jokkmokk. Jag lovar och svär på hedersord.

Varför skriva?


Skrivarmamma reflekterar i sin blogg över varför man skriver.

Anledningen till att jag skriver är att jag har historier i mig som bara måste ut. Det finns en mening med allting jag sätter på pränt, en känsla jag vill förmedla eller ett dilemma som jag vill att även andra ska fundera över. För mig är det otroligt viktigt att spegla det i samhället som gör mig förbannad, visa hur odemokratiska värderingar inte leder någon vart och försöka få de som läser det jag skriver att sätta sig in i någon annans situation. Det handlar även om terapi, såklart, att göra upp med jobbiga upplevelser och känslor. Strindberg ska ha sagt "vi ses i min nästa roman" till de som på olika sätt gjorde honom illa. När man skriver får man möjlighet att ge svar på tal i efterhand.

Att andra läser det jag skriver och tycker om det är naturligtvis viktigt, men sekundärt. Fast om man inte har någon publik eller något förlag så har man såklart inte heller samma möjligheter att skriva och påverka.

måndag 6 oktober 2008

Utmanad av Stina


Jag håller med Stina. Lund har också en ganska trevlig kvällshimmel.

Nu blir jag snart galen av väntan. Det allra värsta är att jag inte vågar börja skriva förrän jag vet hur det går med förlaget. Om de säger "ja" kommer jag genast börja skriva på Stormhav, men om de säger "nej" kommer jag istället börja skriva på min kärleksroman. När jag väl börjar skriva på en bok går jag helt in i den processen och lägger allt annat i mitt liv på is. Jag skriver maniskt kvällar och helger, det krävs för att jag ska kunna behålla fokus samtidigt som jag måste göra annat jobbigt som att klä på mig, gå och arbeta, städa, betala räkningar osv. Jag brukar vara tvungen att prioritera bort sociala sammanhang eftersom jag måste klara av jobbet (och de resterande timmarna i veckan behöver jag till att skriva). Min stackars man måste hur jag försvinner in i en kreativ koma där jag bara sitter framför datorn och knappt pratar med honom. Gud vad jag drömmer om att en dag kunna sitta och skriva på dagarna och sedan ha ett normalt liv på kvällar och helger!


Snälla, snälla, snälla förlag. Ge mig en chans, ni kommer inte bli besvikna.

BILD: Tagen från vår balkong igår.

söndag 5 oktober 2008

Stormhav

Oj vad roligt det var att skriva baksidetexter. Här kommer en till Stormhav som inte ens är färdigskriven. Kan inget förlag besöka min blogg och ge mig ett kontrakt baserat på mina baksidetexter? Det hade varit en smidig lösning för både mig och er, för jag kommer nämligen aldrig att ge mig ;-)! Zadie Smith skickade bara in ett utkast till White Teeth och det gick ju hem...

Det allra roligaste med Stormhav är nog hur karaktärerna utvecklas. Det kommer hända en hel del faktiskt, bl.a. förändras Fredrikas relation till kollegan Farid. Mer än så vägrar jag att avslöja...he he he.


BAKSIDETEXT - STORMHAV

”När en 13-årig pojke försvinner spårlöst sätts Fredrika Storm på fallet. Fredrika misstänkter att någon i pojkens familj har med saken att göra, men när ytterligare en tonåring försvinner pekar alla spår åt ett annat håll. Finns det någon koppling mellan pojkarna? Vart har de tagit vägen och vet någon var de befinner sig? Det visar sig att sanningen är grymmare än Fredrika Storm någonsin kunnat tro…”

Baksidetext

Här kommer ett exempel på vad som skulle kunna stå på baksidan av Stormnatt. Oj vad det låter klyschigt. Jag kanske borde omformulera. Vad tycker ni som läst boken, är det en bra spegling av handlingen?, och ni som inte läst den, blir man sugen?


Jag har även ägnat mig åt att analysera mitt eget manus för att försöka förstå vad de på förlaget diskuterar. Detta är vad jag kommit fram till:

FÖRDELAR:
* Boken är rapp och spännande i princip hela tiden
* Boken har en bra början och man dras genast in i handlingen
* Boken har intressanta karaktärer som man känner för, som utvecklas och vars relationer står i fokus
* Boken är samhällskritisk
* Boken har (förhoppningsvis) lite nyskapande i sig
* Boken har en fortsättning, just nu har jag synopsis för två böcker till (karaktärernas utveckling fick helt enkelt inte plats i en bok)

NACKDELAR:
* Boken är en deckare - dvs hård konkurrens, även om jag hellre hade beskrivit den som en psykologisk thriller
* Jag skriver inte om något nytt - hur många unga kvinnor har inte mördats genom litteraturhistorien? (Dock gör inte min baksidetext boken rättvisa, jag tycker att den är mer mångbottnad än den verkar i de sex meningarna nedanför.)
* Jag har darlings i boken som måste dö eller skrivas om
* Vissa delar tycker jag själv inte är lika bra som resten av boken och de måste naturligtvis skrivas om


BAKSIDETEXT - STORMNATT

"En varm kväll i juni mördas en ung kvinna i sin lägenhet i centrala Lund. Den nyblivna kriminalinspektören Fredrika Storm blir, till sin och sina kollegors förvåning, ansvarig för utredningen. Samtidigt som hon försöker lösa fallet utsätts en rad unga kvinnor för olika typer av ofredande när de rör sig i staden. Sommarhettan verkar locka fram det allra värsta i Lunds invånare. När ingenting leder Fredrika Storm och hennes kollegor vidare med fallet är de nära att ge upp. Men det finns någon utöver mördaren som vet precis vad som hände den där lördagskvällen."

Och här på jazzklubb...


Alla lärare på de kommunala skolorna i Lund ska vidareutbildas i IT- och mediakompetens. Jag har precis börjat arbeta med mina uppgifter och återupptäckt fotoredigering! Det är ju jättekul även om jag inte är särskilt vass på det ännu. Imorgon har vi studiedag och jag ska försöka sätta ihop en power point-presentation. Ho ho, ja ja, det blir intressant.

Bilden har jag beskurit alldeles själv! Jazzklubb i Ile Rousse. Jag beställde rom och cola och fick ett helt glas rom och en burk cola till. Jag vet inte riktigt hur de tänkte att man skulle kunna blanda till det på ett bra sätt eftersom det knappt gick i någon cola i glaset (tur att man är svensk och har rätt att klaga på precis allt).

Hotell Napoleon Bonaparte



Maken och jag på hotell Napoleon Bonaparte i Ile Rousse. Om Stormnatt blir antagen och jag får möjlighet att skriva färdigt uppföljaren, Stormhav, så kommer boken börja med att huvudkaraktären Fredrika Storm åker till Korsika.

Sverige vs. Korsika



Sverige: balkongöversvämmning
Korsika: dramatisk kvällshimmel

Fördel: Korsika

Jag och havet


Det kanske märks att jag har hittat vår kamera. Den försvann under flytten men nu är den återfunnen!

Bilden är från Korsika!

Jag gillar hösten!




Ute: stormrusk

Inne: tända ljus och bakmys (vissa är väl förberedda om det blir strömavbrott...)

lördag 4 oktober 2008

Nyfiken


Först och främst, tack Mattias B för dina kommentarer, det är otroligt intressant att få lite "inside information" från någon som faktiskt jobbar på förlag. Om du hittar tillbaka till min blogg igen så måste jag bara passa på att fråga följande:

Jag har skickat in ett bokmanus och för drygt två veckor sedan fick jag ett telefonsamtal från en förläggare som sa att de var intresserade av min bok. En lektör hade läst manuset och gett positiv feedback och nu skulle förläggaren själv läsa boken.

Min fråga till dig är: Vad är det som händer på förlaget just nu? Finns det ett visst antal människor som ska läsa manuset och godkänna det innan det kan bli antaget? Kan det vara så att de inte är överens om huruvida de ska ge ut min bok och att det är därför de inte hört av sig ännu, eller dröjer de för att de måste lägga upp någon slags strategi för vad de ev. kommer kunna erbjuda mig? Naturligtvis är jag även nyfiken på om det finns något jag kan göra för att påverka deras beslut (t.ex. kommunicera att jag är driftig, pålitlig och produktiv)?

Mattias B, jag förstår att du inte kan tala för arbetssättet på andra förlag, men jag tror att många med mig hade tyckt att det vore jättespännande att få någon typ av svar på de här frågorna.

Tack på förhand!/En drömmare

fredag 3 oktober 2008

Kommentar i skrivarmammas blogg

Det här svaret fick jag på en fråga till Mattias B på Piratförlaget om hur man ska göra om man vill bli utgiven:

Frida (och andra): Först och främst, skriv ett bra följebrev och fånga förlagets intresse direkt. Du kan inte ana hur viktigt detta är! Låt förlaget veta lite kort om vem du är, varför du skrivit boken och vad som är speciellt med just din bok. Redan i följebrevet kan man från förlagets sida då få en föraning att det här är ett manus som man verkligen ska titta noggrant på. Man vill känna att manusförfattaren ska vara seriös i sin inställning till författarskapet. Och det är sådant som märks i ett välformulerat följebrev.

Saker man inte ska göra:
* Skriv inte att "romanen får tala för sig själv" och sedan inget mer om innehållet - det är mycket svårt att börja läsa ett manus utan att veta något om det. Oftast behöver man en baksidestextliknande presentation så att man vet om man ska läsa det som t ex en spänningsroman eller en kärleksroman.
* Tala inte om i följebrevet att flera personer i din närhet har läst manuset och alla är jätteförtjusta. Nästan alla gör nämligen detta och jag är dödligt trött på det, eftersom även de allra sämst skrivna manusen skickas in med sådana rekommendationer från familjemedlemmar. Låt gärna andra personer läsa ditt manus innan du skickar in det, men nämn det inte i brevet, det ger inga pluspoäng. Var överhuvudtaget proffsig i din ton, men aldrig skrytsam.
* Skicka inte med CV. Det räcker att du i korta drag berättar lite om dig själv.

Förlagen letar sällan efter specifika genrer - det är bra berättare man vill hitta. Det är inte alls lättare att nå igenom med en deckare än med något mer finstämt. Det gäller bara att vara tillräckligt bra. Tänk på att de största världssuccéerna i modern tid har kommit i genrer som folk trodde var helt utdöda. Överraska förlaget med manus och genrer som de inte hade väntat sig!

Hoppas att du har någon nytta av ovanstående kommentarer. Det finns förstås inga universalvägar - allt handlar om att vara unik.

Hälsningar,
Mattias

Hur kunde jag missa detta?


Hur har jag kunnat missa att Jonas Gardell bloggar (tack Malin i Costa Brava!). Jag tog mig precis en titt på hans blogg. Det finns så mycket värme i det han skriver att man blir på bra humör direkt oavsett hur grå himlen är. Särskilt gillar jag när Jonas berättar att Mark är en lyckans ost, men själv är han bara en ost och dessutom en vällagrad sådan.

Är det slut nu?


Först Martina Haag, sedan Camilla Läckberg och nu Denise Rudberg. En efter en lägger de ner sina bloggar och det blir hopplöst tråkigt för oss andra. Suck. Har någon tips på andra, spännande författarbloggar?

torsdag 2 oktober 2008

Shoppingsug och desperation


När hösten kommer blir jag alltid shoppingsugen. Det finns så mycket nytt och fint att köpa. Jag har varit väldigt duktig den här sommaren och i princip inte handlat några kläder alls, mest pga vår flytt som kostat rätt mycket och vår höjda levnadskostnad. Min man kommer dock att bli färdig med sin utbildning under det här läsåret och snart har vi förhoppningsvis två inkomster!

I vilket fall hade jag gärna handlat någon snygg höstkjol, en fin kofta och kanske ett par nya skor. Nej, jag ska försöka låta bli, men visst blir man sugen när man ser alla reklamfilmer.

Jag läste en kommentar på skrivarmammas blogg av någon som jobbar på förlag och han bjöd på lite statistik över hur många debutanter som ges ut varje år. Det är ju inte precis några fantastiska siffror, chansen verkar vara lika stor som att vinna på lotto...


Jag ska försöka jobba upp mod nog att ringa till förlaget och höra vad som händer. Kanske gör jag detta imorgon, eller nästa vecka... Jag har även funderat på att bara åka dit och poppa upp på deras kontor för att marknadsföra mig själv. Jag har tidigare erfarenhet av "egenbokade intervjuer" då jag ringt och bett att få komma och presentera mig. Jag har även funderat på att uppvakta förlaget med blommor eller liknande. T.ex. vet jag att Kate Winslet gjorde detta med James Cameron när hon ville få rollen i "Titanic". Hon skickade honom en ros med ett kort där det stod "I am your Rose" (Rose var namnet på karaktären hon ville spela, om någon missat det). Kanske borde jag skicka en svartvit tårta formad som en ko till förlagschefen och skriva "jag är er nya kassako" på. Eller varför inte maila en länk till min eminenta blogg till förlaget så att de förstår hur jag lider.

Har ni några andra tips? JAG BEHÖVER HJÄLP!

onsdag 1 oktober 2008

Korrigering


Någon under namnet "syster maria" påstår att det visst är tantvarning på mig eftersom jag enligt henne inte tycker om musik på för hög volym och gärna går och lägger mig tidigt (vad som räknas som tidigt/sent kan naturligtvis diskuteras, om man kan hålla sig uppe till Aktuellts 21-sändning tror jag de flesta håller med om att det räknas som sent, i alla fall på en vardag).

Jag vill bara förtydliga att jag inte har någon aning om vad denna person skriver om, det ligger ingen sanning i hennes uttalanden. Jag är otroligt ungdomlig av mig, går ut minst ett par tre gånger i veckan, dricker gärna måttligt med alkohol, dansar ofta till livemusik (Thorleifs senaste skiva är riktigt vass) och har minst en ansiktspiercing. Dessutom hårddiggar jag gärna till musik på hög volym (särskilt förtjust är jag i Kicki, Bettan och Lotta) så länge det inte stör grannarna.

Nu måste jag återgå till virkningen av mina nya grytunderlägg.

Vi ses ute i natten alla ni andra galna festprissar!